homeopatie

Homeopatie – účinná léčba nebo mýtus?

homeopatiePamatuji si na slova našeho profesora ze střední školy, který říkal, že homeopatický lék je z hlediska chemického složení vlastně nesmysl, protože „v průměru obsahuje asi tak jednu molekulu účinné látky“. Jak ale vzápětí dodal, je zajímavé, že skutečně funguje, a to dokonce i na zvířatech, u kterých je placebo efekt (víra v účinek podaného léku) téměř vyloučen.

Vzpomněla jsem si na jeho slova teprve po letech, v době těsně po porodu a během kojení, kdy to nemá novopečená maminka s výběrem léků na různé neduhy jednoduché. Většina chemických preparátů je buď přímo zakázána, nebo se alespoň nedoporučuje, a to nemluvím o době samotného těhotenství.

Homeopatie je zjednodušeně řečeno léčebná metoda, které je založena na principu podobnosti, čili podobné se léčí podobným. Na rozdíl od chemických preparátů nemá žádné nežádoucí vedlejší účinky. V zemích západní Evropy ale i jinde ve světě má dlouholetou tradici a je tam považována, na rozdíl od našich končin, za metodu zcela legitimní a účinnou. Proto také většina homeopatických preparátů na našem trhu pochází z Francie či Německa, kde má tato metoda své kořeny.

V době krátce po porodu se u mne objevily problémy se začínající mastitidou čili zánětem prsu během opravdu intenzivního kojení. Byla jsem trochu bezradná a obávala jsem se silných horeček, antibiotické léčby a následné ztráty mateřského mléka. Začala jsem hledat informace na internetu a vzpomněla si právě na homeopatii. Zaběhla do lékárny, kde jsem hned dostala informační letáky, které mi v samotném začátku pomohly s výběrem léku. Měla jsem štěstí a k mému překvapení nastala velmi rychlá úleva. Od té doby jsem nastudovala hodně odborných materiálů a běžné nemoci v rodině už řeším jen touhle metodou, která podporuje vlastní obranyschopnost organismu.

Pro začátečníky, kteří o homeopatii nevědí téměř nic, doporučuji zakoupit nějaké kvalitní lékařské publikace věnující se právě oblasti homeopatické léčby. Naprostý laik si jednoduše nemůže sám naordinovat lék, jelikož jeho výběr je i pro zkušeného homeopata velmi složitý a někdy trvá i déle, systémem pokus – omyl, než se ke správnému typu dobere.

Zmiňované knihy ale obsahují docela podrobné informace, které Vás mohou pomocí detailního popisu příznaků nemoci přivést ke správnému léku. Na rozdíl od klasické medicíny se totiž homeopat například v případě rýmy zajímá o to, jakou barvu má hlen, jestli vytéká více z levé či pravé dírky, jestli jsou obtíže horší ve dne či v noci…., což může někomu přijít jako šarlatánství či směšnost, nicméně třeba právě u rýmy, na kterou vlastně ani účinný chemický lék neexistuje, překvapivě zabírá.

Názvy homeopatických léků jsou vždy uváděny v latině a pro některé lidi jsou těžko vyslovitelné, ale vycházejí z názvů rostlin či chemických látek, ze kterých jsou připraveny. Důležité je také číslo uvedené na obalu, to nám značí tzv. potenci čili ředění, je to velmi zásadní údaj, který hraje z hlediska úspěšnosti léčby velkou roli.

Samoléčba se osvědčuje u některých akutních, ale ne příliš vážných nemocí, pokud Vás ale trápí chronické obtíže či onemocnění vážnějšího charakteru, je dobré navštívit homeopata – odborníka, který vybere lék podle Vašeho celkového „obrazu“. V případě úrazů, vážných nemocí a akutního ohrožení života je samozřejmě nutné obrátit se na lékaře, nicméně po dobu rekonvalescence a jako doplňková léčba je homeopatie výborným pomocníkem.