Lékaři a já

Bolí Vás hlava, žaludek, záda či máte rýmu a kašel? Navštivte lékaře! Jděte na pohotovost! Raději to nepodceňujte. Ale, co když máte z lékařů strach, ať již z jakéhokoliv důvodu (špatná předchozí zkušenost, či dokonce fóbie z lékařských zařízení)? Řešíte dilema, zda skutečně lékaře navštívit a překonat přeci jen tento svůj strach či doslova fóbii?

Pokuste se zatnout zuby a v případě Vašich bolestí raději neotálejte. Nemuselo by to pro Vás skončit dobře. Buď budete mít ještě větší bolesti, nebo se může z obyčejného nachlazení vyvinout i něco mnohem horšího a hlavně hůře léčitelného. V těch nejhorších scénářích lze přijít příliš pozdě a daná nemoc již nebude léčitelná! U zlomené nohy může například dojít ke špatnému srůstu a nemusíte se již nikdy na nohu pořádně postavit, a skončí to kulháním či amputací. A pokud shledáte, že svůj strach samy nepřekonáte, požádejte někoho z rodiny či přátel, ať Vás doprovodí, popřípadě doslova „dostrkají“ do lékařské ordinace.

Někteří finančně slabší jedinci však řeší ještě jiný, pro ně mnohem důležitější, problém: z čeho zaplatit léky a lékařské ošetření?! Každého v této situaci jistě napadne myšlenka, proč platit u lékařů a léků přemrštěné sumy, když si celá léta poctivě platíte zdravotní pojištění, a máte tudíž nárok na na bezplatnou zdravotní péči!

Tato skupina pacientů proto raději velmi často zvažuje, zda jejich onemocnění je natolik závažné, aby šly k lékaři, nebo jestli by to „nespravil“ nějaký ten lék z jejich domácí lékárničky. Bohužel systém dnešního zdravotnictví je nastaven spíše ve prospěch legislativy, než – li ku prospěchu obyčejných lidí. Naneštěstí tento problém v dnešní době musí řešit stále častěji i mladé rodiny s malými/většími dětmi i příjmy.

Ti z Vás, kteří mají špatné zkušenosti s léčbou určitého lékaře, lékařky či zdravotního zařízení, odhoďte svůj strach, ne všichni jsou stejní, a pokud došlo k pochybení jednotlivce, najde se jiný, který se alespoň pokusí napravit napáchané škody. Nepodceňujte však své zdraví! Máte pouze jedno jediné a žádné peníze Vám ho nedokáží navrátit! Smrt může přijít v okamžiku, kdy to vůbec nečekáte.

Jedno přísloví praví: „Sedíš v rozjetém vlaku, z kterého každý z nás musí jednou vystoupit! Někdo dříve a někdo později! Ale na každého jednou dojde! Smrti neunikneš!“ Takže raději dobře zvažte, zda Vám váhání ohledně Vašeho zdraví, stojí za případné další komplikace. Pečujte o sebe, zbytečně neriskujte zranění, a snažte se předcházet nachlazení. I nejmalichernější nemoc a zranění, může vést ke katastrofě!