Alergie, astma

0
427

Alergie, astma

Ať už budeme mluvit o alergii nebo o astma, vždy se bude jednat o nepříjemnou a obtěžující nemoc. Bohužel žádnou nemoc nevybíráme, a proto i alergie nebo astma může přijít nečekaně. Jedinou zbraní proti těmto onemocněním je, vyhýbat se jejím aktivátorům.

Alergie je nemoc imunitního systému, která nepřiměřeně reaguje na látky vyskytující se všude kolem nás. Existují zde látky, které u náchylného jedince vyvolají přehnanou reakci. Nazývají se alergeny. Při samotné alergické reakci tělo vydává vysoké množství histaminu, a to pak způsobuje nepříjemné alergické příznaky.

Alergie může být i dědičná. Trpí-li alespoň jeden rodič dítěte alergiemi, pak je zde možnost vzniku u dítěte 30 %. Má-li dítě oba rodiče alergiky, zvyšuje se možnost výskytu na 60%. Mezi nejčastější alergeny patří prach, pyl, roztoči, peří atd. Nejdůležitější prevencí je, vyhýbat se alergenu, který nepříjemné obtíže způsobuje.

Člověk, který už alergií trpí nebo se obává jejího vzniku, by se měl řídit několika radami. Rozhodně by se nemělo kouřit, a to hlavně přítomnosti dítěte či v průběhu těhotenství. Nejlepším řešením je, nepořizovat si žádná domácí zvířata. Jejich srst nebo částečky kůže jsou častým podnětem vzniku obtíží. Důležitý je určitě i častý úklid, tedy zbavování se prachu. Nespěte raději v peří. Právě v peří se často množí roztoči, proto volte i vhodné ložní prádlo. Omezte používání dráždivých látek. Tím jsou myšleny například parfémované kosmetické přípravky, látky používané k dezinfekci, rozpouštědla atd. Dodržujte samozřejmě i správnou životosprávu a dohlédněte na ní i u svých dětí již v útlém věku. Sportujte a otužujte se. Při případném výskytu příznaků vyhledejte lékaře, preventivně jej navštěvujte a držte se jeho rad.

Velmi podobným, ale vážnějším onemocněním než alergie, je astma. Jedná se o plicní onemocnění, při kterém otéká sliznice v části dolních dýchacích cest. Ty se pak zužují a následně pak omezují proudění vzduchu a tím i pro život nezbytné dýchání. Astma reaguje především na cigaretový kouř, skelnou vatu, dráždivé plyny ze sprejů, mlhy, smog, chlad, ale i na duševní a tělesnou námahu. Toto onemocnění musí být nutně sledováno a léčeno, aby nedocházelo k případnému zhoršování stavu.