Automaty a lži

0
313

Automaty a lži

Závislost na automatech je stále častějším jevem a bohužel i trendem dnešní doby. Začíná to občasným „zmáčknutím“ při pánské či dámské jízdě v baru, obyčejném posezení v hospůdce, kde tento ďáblův přístroj mají. Někteří lidé dokážou odolat a skutečně si pouze zahrají za pár drobných, které mají v kapse a většinou jen když jsou pod vlivem většího množství alkoholu. Jiní ale bohužel začnou svou snahu stále více stupňovat až to skončí úplnou závislostí. Stanou se z nich gembleři v plném slova smyslu.

Nedokáží přestat myslet na hraní automatů, v nichž nakonec skončí celá jejich výplata, úspory a někdy i peníze jejich rodiny a přátel. Většina těchto gemblerů si je dokonce schopna vzít i úvěr, kreditní kartu, vybrat kontokorent u banky, jen aby mohli hrát stále dokola. Mají představu, že se na ně usměje štěstí a budou vyhrávat. Ale ve skutečnosti tomu tak není. Na displeji hrajích automatů mají například výhru 200 nebo 500 kč, a místo toho, aby si nechali tuto výhru vyplatit, raději hrají dál dokud tam něco mají připsáno.

Riskují stále vyššími sázkami v představě, že jim daný automat „dá“ více a zdvojnásobí jejich vklad. Řídí se motty: risk je zisk a hraj dokud ta mašina dává. Nevěřte tomu, spousta těchto automatů je šikovně přenastavena, aby nechala vyhrát hráče pouze určitou menší částku nebo vůbec, protože právě na prohrách provozovatelé automatů či jiných herních zařízení, vydělává.

Jsou gembleři, kteří se svými úspěchy i neúspěchy chlubí, tudíž veřejně přiznávají svůj problém, ale jsou i tací, kteří začnou svým nejbližším lhát a mnohdy je i okrádat, když jim dojdou peníze, jen aby nemuseli přiznat svou hráčskou závislost. Výmluvy typu, že si skočí jen na pár piv s kamarádem, nebo i sám/a, že sjedou do obchodu, ale brzy lidé ve Vašem okolí, začne tušit, že to není jen tak, když se vrátíte zpět až po několika hodinách, nebo dokonce až druhý den.

Nejčastější výmluvou na otázku, kde je výplata, že potřebujete zaplatit nájem, nakoupit nebo že na Vašem účtě byly vybrány peníze bez Vašeho vědomí bude: Okradli ho/jí o peněženku, nebo že ji ztratil. Zcela jistě to na nich poznáte, budou se tvářit, jako by se nic nestalo, ale budou se chovat podivným způsobem, uhýbat očima a obhajovat, že neví, kde přesně o peníze přišli, že na to přišli až teprve cestou domů.

Nejbližší přátelé i rodina se pokusí dotyčnému nebo dotyčné pomoci, ale ten si rozhodně nebude chtít svou závislost na automatech či jiném návykovém problému, jako drogy apod, přiznat. Někteří to sice zvládnou s pomocí rodiny a omezení přístupu k penězům a neustálém dohledu nad jeho/její osobou, ale většinou je rodina nucena poslat tyto gemblery do léčebny, kde jsou na tyto závislosti specializováni a dokáží se zaměřit na jednotlivce. Nejhorší je ale pro léčené návrat do „reality“.

Ve skutečném životě, mimo léčebnu, kde byli izolováni od veškerého pokušení, naráží na herny a hospůdky provozující automaty, téměř na každém rohu. Určité procento dokáže s podporou ostatních tomuto pokušení odolat a již nikdy v budoucnosti se k herním automatům ani nepřiblíží, ale ti kteří toto bohužel nezvládnou, spadnou opět do předchozího koloče krádeží a lží a ani opakované pokusy o léčení v léčebnách není účinné. Pak rodině a přátelům mnohdy nezbývá nic jiného než se jich zříci. Je to sice kruté řešení, ale někdy bohužel jiné není, protože jinak si neuvědomí, že mají OBROVSKÝ PROBLÉM.

Vy, kteří hrajete, popřemýšlejte, zda hrajete pouze opravdu pro zábavu a dokážete kdykoliv přestat, nebo ne a neubližujete tím pak samy sobě a svým nejbližším. Řešte to dokud je čas!!! Než budou napáchány nevratné škody, jak na důvěře, tak na majetku.

A pro okolí – pokuste se pomoci dokud to jde, ale pokud to nepůjde, sáhněte k drastickým opatřením, jinam svým milým nepomůžete. Nebuďte lhostejní a „nestrkejte hlavu před problémy ostatních do písku“.