Deprese

0
348

Deprese

Žili jste až do teď v domnění, že deprese je jen přechodná záležitost? Pak Vás musíme vyvést z omylu. Deprese není pouhopouhá nálada, ale dlouhodobý stav. Působí negativně na tělo, ale i na mysl. Člověk je velmi emočně rozpoložený a jeho pocity společně s myšlenkami jsou velmi těžko ovlivnitelné vůlí. Deprese postihuje všechny věkové kategorie bez ohledu na pohlaví. Častěji bývají depresemi postiženy ale ženy.

Deprese se stává čím dál tím častěji běžnější poruchou, která postihuje skoro každého pátého člověka na planetě. Samotné příznaky se mohou vyskytnout až u třetiny obyvatelstva. Smutek, beznaděj, únava, nízké sebevědomí, pocit méněcennosti, poruchy spánku a mnoho dalších. To vše zahrnuje deprese.

Deprese na rozdíl od přechodného smutku může vzniknout i bez zjevného důvodu. Jedná se o opravdu vážný stav, které nezbytně vyžaduje léčbu. Člověk postižený depresí si sám však neuvědomuje váhu problému. Mluvíme o onemocnění, které postihuje celý organismus. Lidé s depresemi si často dláždí cestu k alkoholismu, drogám a jiným závislostem.

Nejedná se vůbec o nemoc, za kterou byste se měli stydět. Je ale nutné ji léčit. Právě deprese bývá na prvním místě v příčinách sebevraždy. Laicky řečeno, dolehne v různé formě asi na každého. Po hádce se cítíme nervózní, úzkostliví a nemůžeme spát. Druhý den nás obvykle špatná nálada opouští a jsem opět v normě. Špatná nálada ale není považována za depresi. Je to pouze jedna z mála příčin vzniku deprese.

Samotná deprese trvá delší dobu a ovlivňuje mysl. Jak již bylo řečeno, neléčená bývá životu velmi nebezpečná. Odbornou pomoc bychom měli vyhledat ve chvíli, kdy pocity smutku trvají déle než 14 dní. U mírných i těžších forem deprese bývá nálada horší ráno. Přes den je klidnější a úplně nemizí. Nic nás netěší, pocit radosti je nám neznámý a často můžeme ztrácet zájem o věci, které jsme milovali. Člověku v depresi jednoduše radost neuděláte.