Klouby – artritida

0
440

Klouby – artritida

Nepříjemná bolest kloubů a namáhavý pohyb. Ne vždy se ale tyto problémy mohou vyskytnout až po 50. roku života. Právě artritida je typická pro výskyt v mladších věkových skupinách. Artritida se projevuje především bolestivostí kloubů a jejich postupným poškozením. Jedná se o zánět kloubů většinou revmatického původu, který může postihovat i ostatní orgány. Zároveň tato nemoc snižuje kvalitu života nemocných a bohužel zkracuje délku života v průměru kolem 6 – 7 let.

Artritida postihuje až 1% populace. Na začátku může být postižen jeden kloub, ale i více kloubů současně. Typičtější je však postižení kloubů u několika zároveň. Postižené klouby jsou většinou umístěné symetricky, z čehož vyplývá, že onemocnění se objeví na stejných kloubech po obou stranách těla, například tedy na pravé i levé ruce.

Na začátku onemocnění bývají nejčastěji postiženy nejprve malé klouby na rukách. Jsou to klouby, které spojují prsty a záprstní kůstky, nebo také klouby spojující první a druhý článek prstů. Je zajímavé, že klouby mezi druhým a třetím článkem prstu postižené nebývají. V počátečném stadiu mohou být postiženy také malé klouby na noze či zápěstí.

S rozvíjející se chorobou se může artritida rozšířit po končetině směrem vzhůru, hlavně na kloub kolenní a kyčelní. V průběhu nemoci se pak může choroba vyskytnout na jakémkoliv kloubu lidského těla, výjimkou bývá jen výše zmiňovaný kloub mezi druhým a třetím článkem prstu. Kromě postižení končetin se také často objevuje artritida v oblasti krční páteře. Jiné úseky páteře moc postiženy nebývají.

Jak ale poznáte, že na artritidu trpíte? V oblasti kloubu naleznete zduření či otok. Teplota kloubu je nepřiměřeně zvýšená. Postižené místo je citlivé na dotek a v průběhu onemocnění dochází k omezení jeho hybnosti. Pokud zaznamenáte podivné příznaky nahrávající artritidě, pak navštivte odborného lékaře. Ten zajistí Vašim postiženým kloubům péči. Nejčastěji jsou lidé postižení artritidou posíláni do lázní a jsou jim předepsány různé rehabilitace.