Snadná cesta jak přestat kouřit

Kouření je opravdový zlozvyk a 99% kuřáků si to také uvědomuje. Někteří z nich se každé ráno probouzejí s neodolatelnou chutí okusit opět tu chuť cigarety, potáhnout si a cítit to úžasné uvolnění. Jiní si zase neodpustí vynechat svoji kamarádku po dobrém obědě, či večer než zalehnou ke spánku. 85-90% z kuřáků zkouší rok co rok minimálně jednou přestat. Většina těchto pokusů ovšem končí neúspěšně. V čem tedy dělají chybu? Opravdu právě cigaretu potřebují ke svému životu? Pojďme si o tom něco málo přečíst…

Pokud i vy patříte mezi nešťastné kuřáky, tento článek by vám mohl pomoci zbavit se této závislosti. Nejprve je důležité uvědomit si, proč chcete přestat. Je to snad kvůli financím, které dennodenně obětujete ve prospěch cigaret? Je to snad z toho důvodu, že se obáváte o svoje zdraví? Každý důvod je dobrý, ale podstatné je sám sebe přesvědčit, že takhle to už dál opravdu nejde. Že s kouřením chcete přestat jednou provždy! Každý to může dokázat, důležité je jenom chtít a mít silnou vůli, protože prvních pár dní, týdnů či dokonce i měsíců vás bude stále něco nabádat k tomu, dát si ještě „jednu“ cigaretku.

I já jsem byla kuřákem. Pomalu každičký den jsem si slibovala, že dokouřím poslední krabičku cigaret a další si již nekoupím. Slibovala jsem si to pomalu 5 let! Poté mi jeden ze členů rodiny doporučil knihu, díky které on sám i spousta lidí z jeho okolí dokázala s neřádem v podobě cigaret skoncovat. Jednalo se o knihu: Snadná cesta jak přestat kouřit. Samozřejmě, že jsem ze začátku byla skeptická a nedokázala přijmout fakt, že když já sama jsem se k přestání kouřit nedokopala za takovou dobu, ta kniha mi s tím jistě nepomůže. I přes to jsem si ale našla po pár měsících čas a knihu začala číst.

Knih na toto téma je nespočet. Na začátku čtení knihy jsem kouřila denně přibližně 20-30 cigaret. Hned na jedné z prvním stránek bylo psáno, že pokud kouříte právě nyní, rozhodně nemáte zamáčknout cigaretu a přestat z minuty na minutu, ale do doby, než dočtete knihu dokonce, kuřte jak často jen budete chtít. To, že mě nikdo hned nezačal přesvědčovat o tom, že když stále kouřím, jsem proto špatný člověk, to se mi opravdu líbilo. Ohromnou výhodu této knihy vidím ve faktu, že ji napsal člověk, který do sebe po dlouhá léta vdechoval stejně odporné látky jako my, ostatní kuřáci.

Sám věděl, že pokud někdo někomu bude vtloukat do hlavy, jak špatné to je, ničeho nedosáhne. Proto ve své knize využívá hojně psychologie.

Autor, Carr Allen, ve knize často mluví o lidech, kteří se účastní jeho kurzů jak přestat kouřit. V této knize se nesnaží donutit vás k tomu, aby jste se s tím POKUSILI skoncovat. Snaží se čtenáře především přesvědčit o tom, že vlastně cigaretu vůbec nepotřebují, učí kuřáky jak se zbavit pocitu fyzické i psychické závislosti! A věřte nebo ne, je to tak. Každý kdo kouří si myslí, že cigareta mu vlastně chutná, že právě ona dlouhá rulička s tabákem mu pomáhá zvládat stres, někdy dokonce přesvědčují sami sebe, že jim to snad i voní! Je to ale opravdu tak, jak sami sobě tvrdíme? Zkoušeli jste se nad tím někdy zamyslet, proč vlastně kouříte?

Pro začátek (třeba než si knihu pořídíte) si zkuste po dobu jednoho týdne zapisovat, ve kterých situacích, kdy a kde kouříte. Když se na to poté podíváte, jistě zjistíte, že nejčastěji je to ve chvílích, kdy nemáte co dělat, kdy se nudíte. Například když čekáte na autobus, běží vám reklama během oblíbeného pořadu, nebo jen přemýšlíte, co s načatým volným odpolednem. Kouření je totiž u lidí pouze něco, co vyplňuje jejich volné chvilky. Ale tento čas se dá využít efektivněji, během čekání na kamaráda nebo na autobus můžete číst časopis, nebo například zmiňovanou knihu.

První přibližně 2 dny budete mít opravdu častou chuť si zapálit cigaretu, následující asi 3 dny si na ni vzpomenete už jen párkrát. Poté ale přijde den, kdy si až večer uvědomíte, že během celého dne vás ani nenapadlo pomyslet na nikotin, nebo na cigaretu. A ten den opravdu přijde. Mně samotné na začátku hodně pomohlo to, že když jsem například viděla kuřáka, nebo se ocitla v jeho blízkosti, neříkala jsem si, jak ráda bych si také vychutnala cigaretu. Ba naopak! V duchu jsem si říkala, jak je mi ho vlastně líto. Nejen, že ročně vykouří peníze na krásnou rodinnou dovolenou, ubližuje sám sobě a svému tělu, nestará se o své zdraví, ale dokonce tím ohrožuje i ostatní, ale hlavně vdechuje něco, co mu vlastně ani nechutná. Navíc s tou cigaretou SMRDÍ na hony daleko!

Nemohu zde popsat vše, co se ve knize dozvíte. Ale mohu vám dle vlastních zkušeností říci, že ta kniha vám pomůže. Knihu seženete v obchodech již od 150,-Kč, to je průměrná cena 2-3 krabiček cigaret. Nejedná se tedy o takovou investici, kterou by si někdo z kuřáků nemohl dovolit. Navíc po přečtení knihy budete právě tuto investici považovat za jednu z nejlepších ve vašem životě, to mi věřte.

Pojďte se tedy i vy přidat k nám, odnaučeným kuřákům, a udělejte konečně něco nejen sami pro sebe, ale také pro své blízké. A mějte na paměti, že výrok autora knihy Carra Allena je pravdivý: „Neexistují nenapravitelní kuřáci“.