Strašák našeho stáří

Každý se v poslední době snaží být krásný co nejdéle, aby byl atraktivní snad do konce všeho bytí. Zvláště my, dámy, chceme, aby i v tom pozdním věku se za námi chlapi otáčeli a říkali: ‚Páni, té to ale sluší!‘. V Hollywoodu kdo nemá plastiku, je skoro out, dokonce existuje žena, která má za sebou více jak 52 plastických zákroků. Ale k čemu nám bude krása a atraktivnost, když zapomeneme, kdo jsme?

Ano, mluvím o stařecké demenci, neboli o Alzheimerově chorobě. Stručně řečeno, zlé bílkoviny vám začnou požírat mozkové buňky a pomalu ztrácíte schopnost myslet jasně a pamatovat si, tzv. kognitivních funkcí. Postupem času přestaneme ovládat i takové základy jako je smysluplná řeč nebo udržení stolice. Nemoc končí obvykle na vozíku nebo upoutáním na lůžko, zřídka i smrtí.

Je několik rizikových faktorů. Je to samozřejmě věk, a to většinou nad 60 let. Alzheimerovou chorobou také onemocní spíše lidé, u kterých se v rodině objevil. Kuřáci jsou také v ohrožení. Je sice pravda, že nikotin působí proti nemoci, ale samotné kouření jí podporuje. Zajímavé také je, že onemocní spíše lidé, kteří mají malou duševní činnost. Například vysokoškolský profesor má pořád něco na práci, pořád nad něčím přemýšlí a svůj mozek si namáhá, zatímco dejme tomu řadový pracovník v továrně, který dělá pořád jednu činnost dokola, svůj mozek nezaměstnává dostatečně. Lehce nefér je, že onemocní spíše ženy než muži.

Alzheimer je nevyléčitelná choroba. Dá se sice její průběh zpomalit užíváním léků na jednotlivé problémy, jako je ginko biloba nebo antidepresiva, ale člověk se jí už nezbaví.

Bohužel, v těchto dnech se vědci věnují spíše výrobě lepších silikonů a silnější viagře, než léku na Alzheimera. Ale vláda USA, stejně jako vlády jiných vyspělých států s dobrým vědeckým týmem, si už uvědomuje, že problém Alzheimera je dost vážný a pomalu zakročuje zvyšováním dotací.

Sečteno, podtrženo: Co nejvíce čtěte a učte se a nekuřte, abyste mohli prožít stáří tak, jak chcete.