scrabble

Scrabble – písmenkové šílenství se blíží svému vrcholu

Nejlepší čeští hráči se utkají v turnaji roku Acutil mistrovství ČR 2012

scrabblePraha, 15. listopadu 2012 Fanoušci nejoblíbenější slovní hry na světě zažijí o víkendu svou malou olympiádu, ve které poměří síly ti nejlepší z České republiky ve hře Scrabble. V Praze totiž proběhne již 19. ročník mistrovství ve Scrabblu s oficiálním názvem Acutil mistrovství ČR 2012.

Ve dnech 17. – 18. listopadu 2012 v Praze v Tyršově domě (Újezd 450/40 – vstupem 42) v rámci Acutil mistrovství ČR 2012 změří své síly v disciplíně, která nevyžaduje silné svaly, ale vytrénovaný mozek, nejlepší hráči z celé republiky. Turnajová část proběhne v sobotu odpoledne a v neděli dopoledne, finálové utkání nejlepších dvou hráčů z turnajové části proběhne v neděli odpoledne.

Acutil mistrovství ČR 2012 pořádá Česká asociace Scrabble (ČAS), která vznikla v roce 1997 jako platforma pro propagaci hry Scrabble, a která podporuje kluby a jejich aktivity organizováním celorepublikových turnajů. Hlavním partnerem letošního mistrovství je doplněk stravy Acutil, který zlepšuje mozkové funkce a podporuje paměť. Pavel Vojáček z ČAS k tomu říká: “Scrabble není hra, která závisí příliš na štěstí, ale zejména na schopnostech hráče. Je potřeba promýšlet strategii a rychle reagovat, proto jsme rádi, že naším sponzorem je právě Acutil, který mozkovou činnost pozitivně ovlivňuje.”

Kvalifikačních turnajů se letos zúčastnilo 130 hráčů, kteří sehráli 3083 partií. Do finálového turnaje se kvalifikovalo celkem 32 účastníků (8 žen, 24 mužů). Nejvyšší počet hráčů v celé historii turnaje se zúčastnil v roce 2007, kdy o titul bojovalo 229 hráčů. Zajímavostí a ikonou české hry Scrabble je známý písničkář Jaromír Nohavica, který se v roce 1997 stal Mistrem České republiky ve hře Scrabble. V letošním ročníku se o co nejlepší umístění bude mezi jinými ucházet Vít Sázavský – zpěvák a hudebník bývalé skupiny Nerez (dnes Neřež), který je nadšeným hráčem Scrabble.

Scrabble je jednou z mála společenských her, kterou lze doporučit nejen pro zábavu, ale také jako účinný trénink mozku. Hráči trénují svoji mysl a zároveň si rozšiřují slovní zásobu. Své úsilí tak zúročí jak ve hře, tak také ve stáří, neboť trénovaný mozek je mnohem těžším cílem pro různá degenerativní onemocnění, které stáří na lidský mozek chystá. Spolu s tréninkem je však vhodné nezapomínat ani na správnou výživu, kterou si mozek žádá, ať už vhodným složením stravy nebo tomu určenými a klinicky ověřenými doplňky stravy jako je ACUTIL,” vysvětlila PharmDr. Hana Kolaříková ze společnosti Medicom International.

Scrabble je hra, která po celém světě rozehraje každou hodinu minimálně 30 tisíc nových partií, a jak dokazuje složení účastníků českého mistrovství – v podstatě nemá věkové omezení (historickým rekordem je 60 let dělících nejmladšího a nejstaršího účastníka). Mezi nejznámější fanoušky této hry můžeme zařadit hollywoodské hvězdy, jako jsou Mel Gibson, Keanu Reeves, zpěvák Sting, spisovatelka Joan Collins nebo anglická královna Alžběta II.

ACUTIL

acutilAcutil je doplněk stravy, který podporuje činnost mozku a kognitivní funkce. Přípravek zlepšuje koncentraci a paměť, což ocení především stresově či intelektuálně přetížené osoby, kterým pomůže bojovat proti psychické únavě. Specifická kombinace složek, obzvláště vitamínů skupiny B, chrání neurony a podílí se na procesech soustředění a pamatování, vitamín E chrání buňky a stimuluje imunitu. Omega-3 nenasycené mastné kyseliny hrají úlohu v celé řadě životních procesů a fosfatidylserin podporuje mozkové funkce. Acutil zvyšuje nejen krátkodobý výkon, ale působí rovněž dlouhodobě, pečlivě vybraná kombinace látek působí pozitivně také ve vyšším věku.

SCRABBLE

Hra Scrabble je známa ve 121 zemích světa, kde se jí prodalo více než 150 milionů kusů. Scrabble je desková slovní hra pro 2 až 4 hráče. Počet jednotlivých písmen a bodové ohodnocení závisí na jejich četnosti v jazyce. Úkolem hráčů je vytvářet vzájemně zapadající slova za co možná nejvyšší počet bodů. Podle Pavla Vojáčka zvyšuje hraní Scrabble “jazykovou” inteligenci a rozvíjí slovní zásobu, proto by jej doporučil také jako příjemné zpestření ve výuce jazyků. Pokud dojde při hře k rozepři, je vhodné mít po ruce nějaký ten slovník, který rozhodne, zda slovo existuje či nikoliv. Oficiální slovníky obsahují kompletní přípustná slova, mezi nepřípustná slova patří ta, která jsou v pramenech označena jako vulgární a argotická.

Když v roce 1931 vrcholila hospodářská krize a architekt Alfred Mosher Butts přišel o práci, rozhodl se zúročit svou vynalézavost a zálibu v křížovkách. Hry s kostkou mu nic neříkaly, a proto vznikla původní hra Lexico – prozatím ještě bez hrací desky. Přes počáteční neúspěchy s žádostmi o patent, nastala výrazná změna v době, kdy se vlastník hry Criss-Crosswords James Brunot a jeho žena nadchli pro Buttsův koncept. Po dlouhém rozmýšlení o novém názvu hry se rozhodli právě pro „Scrabble“ a 16. prosince 1948 zaregistrovali ochrannou známku. Butts se dožil prvního mistrovství světa ve Scrabble i toho, jak jeho vynález obletěl celý svět.

Více informací na:http://scrabble.hrejsi.cz/