Čajovna – Černý čaj

0
478

Čajovna – Černý čaj

Mnoho lidí si pod slovem čaj představí právě tento druh. To proto, že v historii byl na evropském trhu k sehnání pouze černý. Cesty do Asie tehdy trvaly i rok a za tu dobu zelený čaj ztratil veškerou chuť a aroma. Pro jeho trvanlivost byl černý čaj používán jako platidlo, a to hlavně v Mongolsku a na Sibiři. Jeden čas se v Číně používal vývar na barvení látek pro chudé obyvatelstvo.

Stejně jako ostatní druhy čajů, i tento se vyrábíčajovníku čínského, liší se pak jeho zpracování. Na rozdíl od zeleného a bílého čaje prochází černý dlouhou oxidací, lidově řečeno se nechává hnít. Proto má silnější aroma.

V Číně je černý čaj nazýván červeným (japonsky kóča), pro jeho typickou barvu. V západním světě si ovšem pod pojmem červený čaj představíme Africký rooibos. I když se zelený čaj začíná stávat oblíbenějším, pořád černý čaj ve zkonzumovaném množství dominuje.

Příprava černého čaje je jednoduchá, mluvíme-li o sáčkovém čaji. Zalitý pytlíkovaný čaj se dá ovšem prohlásit za velmi nekvalitní. V dnešních dnech lidé zapomínají na tradiční způsob přípravy sypaného černého čaje. Na rozdíl od zeleného nebo bílého čaje, které by zalitím vařící vodou ztratily aroma, se černý čaj musí připravovat z vařící vody. Jedině tak se z čajových lístků uvolní všechny látky. Je dobré vodu vařit v kovové konvici a z balené vody, protože kohoutková obsahuje různé příměsi, jako chlor nebo fluoridy.

Nejlepší tipy a triky, jak nejlépe připravit čajový nálev, se samozřejmě dozvíte buď ve specializovaných obchodech nebo v čajovnách. A pokud si na uvaření sypaného čaje netroufáte, zajděte si právě do dobré čajovny a poddejte se chuti těch nejlepších a nejkvalitnějších čajů.