Čajovna – zelený čaj

Velmi oblíbený sypaný čaj je zelený. Je po celém světě asi nejrozšířenější a nejoblíbenější. Tento druh je populární na Dálném Východě, zejména v Číně, Japonsku a Korei a na Středním Východě. Během posledních let se rozšiřuje i na západ, kde je v oblibě černý.

Zelený čaj se pije už více než 5000 let. Poprvé se začal pěstovat na území Indie a Číny. Podle starodávné legendy čínskému císaři Šen-nungovi spadlo pár čajových lístků při ohřívání vody. Vůně nálevu jej přinutila ochutnat a byl energií a chutí překvapen. Čaj se používal v tradiční medicíně v Indii, Číně a Japonsku při  potlačení krvácení a při hojení ran.

V roce 1191 byla sepsána Kniha Čaje zenovým mnichem Eisai, kde se popisují blahodárné a léčivé účinky odvaru, jako například léčba kocoviny, lék proti oparům a akné, pomoc při trávicích potížích nebo podpora funkcí močové soustavy. V jedné části knihy jsou také popsány druhy čajovníků, jejich listy a květy a způsob pěstování a zpracování.

Zelený čaj je v Japonsku ‚všudypřítomný, bývá často nazýván jako japonský čaj a je to v podstatě jediný čaj, který se v této zemi pěstuje. Odrůda čajovníku, podobně jako u vína, určuje chuť a vůni odvaru. Například odrůda Bancha, základní typ čaje. Pije se často k jídlu, obsahuje málo kofeinu, takže je vhodný k popíjení i večer. Nálev je zelenožlutý a chuť je výrazná. Sencha je další dost běžný typ čaje. Jeho zpracování je sice jednotné, ale můžeme sehnat mnoho kvalit. Narozdíl od těchto běžných typů, Matcha je velmi kvalitní práškový zelený čaj, používá se hlavně při čajových obřadech.

Příprava zeleného čaje je v zemích, kde je čaj tradiční nápoj, přímo rituálem. Vodu je lepší vařit v kovové konvici, aby voda nepřejala pachuť plastu. Čaj zaléváme horkou vodou, nikdy vařící, jinak by zhořkl. Ideální teplota vody je asi 80°C. Doba louhování čaje je subjektivní, podle toho, jak chceme mít čaj silný a jaký je to druh čaje. Kvalitní zelené čaje se dají zalévat vícekrát, zpravidla třikrát. Poprvé se louhuje okolo 30 sekund, aby nebyl napoprvé tak silný. Druhý se nechává okolo minuty a aroma a chuť je nejsilnější. Třetí nálev je slabý a jemný, je vhodný pro děti a těhotné ženy.

Zelený čaj není vhodné sladit, aby se nepotlačila přirozená chuť a aroma.