H.E.A.T. jóga

Cvičíte rádi? Zkoušíte rádi nové fitness programy? H.E.A.T. jóga je tu pro vás.

Nováčkem v českých fitness programech je H.E.A.T  jóga. Už slovo heat naznačuje, že se u ní zahřejete, pojďme si ale říct něco víc o tomto horkém trendu.

Co tedy znamená H.E.A.T jóga?

Autor obrázku: Rance Costa

Slovo jóga je všem známé, znamená soulad, harmonii. Jde v ní hlavně o sjednocení duše a těla, psychické stránky člověka s jeho fyzickou. Heat znamená horko. Kombinací těchto dvou slov získáme jógu, která se cvičí ve vysoké teplotě a vlhkosti. Teploty se pohybují okolo 40 stupňů Celsia a vlhkost kolem 50-60%. Většinou se používá sestava z Bikram jógy, ale slovo heat nebo hot je používáno pro všechna cvičení, která kombinují  vysokou teplotu a vlhkost ke zlepšení pružnosti v jednotlivých pózách.

Proč tedy zvolit H.E.A.T jógu?

Možná se budete cítit vyloženě nepohodlně prvních pár lekcí, ale nenechte se odradit. Po jednom až dvou týdnech se začnete cítit lépe a budete rádi, že jste vydrželi. Nebuďte na sebe přísní, uvidíte, že se vaše schopnosti budou zlepšovat, budete se cítit den ode dne silnější i pružnější. Důležité je vydžet.

Tady je několik věcí, které vám umožní právě ono horko při cvičení jógy:

–         lepší protahování

–         předcházení zranění

–         zvětšíte si objem plic

–         je to bezpečnější pro vaše klouby

–         zlepší se cirkulace vaší krve

–         zlepší se oběh kyslíku v krvi, cirkulace nutričních látek

–         sníží se hladina stresu

–         budete zažívat větší euforii

Díky józe dochází k okysličování každého svalu a orgánu v tělě, a horký vzduch to ještě zlepšuje. Také se říká, že infekce, bakterie a toxiny jsou touto cestou rychleji vytlačovány z těla. Je důležité, aby jste pili dostatek vody před a po hodině, aby nedošlo k dehydrataci organismu. Nesnažte se cvičit příliš intenzivně. Pokud jste schopni říct slovo či dvě, je to akorát. Pokud můžete vést konverzaci, cvičíte málo, pokud nejste schopni promluvit, cvičíte příliš. U H.E.A.T. jógy je ještě důležitější správné  dýchání, než u obyčejné jógy.

Pro koho je tato jóga nejvhodnější?

Autor obrázku: lululemon athletica

Pokud nemáte žádný problém z lékařského hlediska, ale cítíte se strnule a jste unaveni po psychické stránce, pak je tahle jóga to pravé. V teple dosáhnete lepších výsledku jednodušeji. Pro koho není vhodná? Heat jóga se nedoporučuje těhotným ženám, které nebyly na toto cvičení zvyklé před otěhotněním. Dá se ale provozovat v určitých modifikacích.

Co tedy budete potřebovat na vaši první hodinu H.E.A.T. jógy?

Budete potřebovat podložku, vodu a ručník. Je lepší  si dát ručník na podložku, aby jste zabránili uklouznutí.  Na cvičení si oblékněte uplé oblečení  a vlasy si stáhněte do culíku nebo čelenky, aby jste nebyli v průběhu cvičení rozptylováni upravováním svého zevnějšku.

Po prvních několika lekcích možná ucítíte pálení či bolest svalů. To je v pořádku, alespoň cítíte, že cvičení má efekt. Pokud nejste nijak sportovně založeni, nepřežeňte to s frekvencí cvičení. Prvních pár týdnů stačí opakovat cvičení dvakrát týdně. Až budete cítit, že došlo ke zlepšení a tato frekvence vám již nestačí, můžete zvyšovat dávky.