Autor obrázku: kev-shine

Poslední výzkumy ukazují, že přestože patříme mezi národy, které rády zobají všechny možné prášky a doplňky stravy, většina z nás trpí nedostatkem vitaminů. Čím je to dáno? A jak toto řešit? Podívejme se na konkrétní řešení a jak se vyvarovat zbytečnému a neefektivnímu užívání léků.

Céčko nám nechybí

Když se řekne vitamín, každý si vybavá vitamin C. Je to ten nejrozšířenější a nejznámější vitamin vůbec. Přestože se obáváme, abychom ho neměli málo, většinou nám stačí jeho množství čerpané z klasické stravy. Obecně lze říci, že vše, co je rostlinného původu, nějaká obsah vitaminu C má. Nemusíme se tedy obávat, že by nám chyběl.

Naopak nám chybí vitamíny a minerály, které tolik neznáme. Typickým zástupcem může být koenzym Q10 s vitamínem E, který se podílí v řadě důležitých činnostech našeho těla, ale ovlivňuje i vlastnosti naší kůže.

Vitaminy rozpustné v tucích se vyplatí doplnit

Největší nedostatek vitaminů máme těch rozpustných v tucích. Jsou to důležité vitaminy, které například čerpáme z vnitřností, z ryb, z droždí a kvalitního pečiva, mnohdy nám ale chybí i vitamin z řady B. Nemluvě o minerálech, kdy nám často chybí zinek, fosfor nebo vápník.

Kupovat si drahé doplňky stravy ve formě multivitaminů může být zbytečně drahé řešení. A to se týká hlavně těch komerčně známých produktů. Zde zaplatíme i o 200 Kč na balení více, jen proto, že jsou komerčně propagovány. Kde koupit ale kvalitní vitaminy za přijatelnou cenu. Zkuste vitamíny z BIOMIN a.s., což je jeden z mnoha tipů vhodných prodejců.

Nemusíme je brát nonstop

Jak u nás lidé tyto doplňky stravy berou? Přijde podzim a chřipková epidemie a všichni se pustíme do vitaminů. Další vlna přichází po Vánocích a v únoru. Přitom přes jaro, léto a začátek podzimu si nikdo ani nevzpomene. Například vápník bychom měli nepravidelně brát po celý rok (kalcium koupíte zde).

Základní rada zní, nejezte vitaminy jen v nárazových vlnách, ale ani po celý rok nonstop. Střídejte nepravidelně konzumaci a tělo si dokáže efektivně poradit.