Vitamíny rozpustné ve vodě – 3. část

0
541
Autor obrázku: Clare Bell

Vitamíny rozpustné ve vodě – 3. část

Vitamín B9

Pro běžné občany je vitamín B9 znám spíše pod pojmenováním kyselina listová. Mohou se však vyskytnout i názvy jako folát či folacin. Kyselinu listovou potřebuje tělu dodávat pro dodání chuti k jídlu, také výrazně bojuje proti známkám stárnutí tím, že zpomaluje šedivění vlasů, ochraňuje pokožku, dodává ji pružnost a pevnost, také omezuje vznik různých pupínků na těle a tlumí celkovou bolest.

Vitamín B9 upravuje a očišťuje krev, tím omezuje vznik chudokrevnosti a mimo to zaručuje našim střevům zdraví i zbavení se parazitů a jedovatých látek uvnitř. Pro kojící ženy je důležité, že jim kyselina listová pomáhá tvořit mléko. Bohatými zdroji na folacin je vesměs listová zelenina, také dýně, fazole, avokádo, obiloviny, mrkev, meruňky, kvasnice, játra i vejce, zejména pak žloutek.

Vitamín B12

Autor obrázku: Clare Bell

Vitamín B12 je spíše znám pod označením kobalamin, který je tu od toho, aby dělal život hezčí. U dětí je nezbytný pro jejich dobrý vývoj, správný růst a také podporuje chuť k jídlu.

Dalším důležitým faktorem a to nejen pro děti, ale i dospělé je to, že posiluje kosti a omezuje dost znatelně vznik osteoporózy. Tím, že podporuje trávení tuků, bílkovin i cukrů, zajišťuje snadnější trávení a člověk se tak cítí lépe po všech stránkách. Navíc zlepšuje paměť, podporuje nervový systém, posiluje srdce a zabraňuje vzniku chudokrevnosti. A nakonec velice důležitá informace pro všechny kuřáky – vitamín B12 chrání i pravidelné polykače nikotinu proti vzniku rakoviny plic. Přírodním zdrojem, obsahující velké množství vitamínu B12, jsou játra, maso, ryby, také mléko a mléčné výrobky a vejce.

Vitamín B7 – Vitamín H

Patří do skupiny vitamínu B, ale nepatří do B-komplexu, proto má také svůj další název – vitamín H, nebo i biotin či koenzym R. Biotin je pro všechny, kteří si nechtějí připustit viditelné stáří a odstranit tak přirozenou cestou šediny. On totiž zabraňuje tak dřívějším zešedivění, tak vypadávání vlasů. Je to přírodní lék proti všech kožním nemocem a podílí se na prevenci těchto nepříjemných chorob. Posiluje nehty a výrazně omezuje jejich lámavost. Vitamín B7 budou vyhledávat všichni sportovci, protože tlumí napětí a bolest ve svalech i po náročném výkonu. Přírodními zdroji biotinu jsou zejména hovězí játra, sója, vejce, mléko, kvasnice a také rýže.

Občas se objevují látky s označením vitamín B13, B15 a jiné. To jsou však pouhé látky, nikoliv vitamíny. Ty, výše uvedené s označením B1, B2, B3, B5, B6, B9 a B12 jsou součástí tzv. B-komplexu a chybějící látky je tak možné doplňovat právě díky těmto potravinovým doplňkům. Avšak vždycky platí, že nejlepší jsou přírodní zdroje.