Domácí péče o vlasy

0
429
Autor obrázku: Anathea Utley

Každá dívka odchází od kadeřníka spokojená se svými vlasy, ale druhý den zoufá, protože neví, co si s nimi počít. Jaké chyby nejčastěji v péči děláš?

Domácí péče

Domácí péče zahrnuje hlavně mytí a foukání vlasů. Ale i u takto jednoduchých činností je velmi důležité, aby se dělali správně. I tady se totiž dá chybovat. Ve své domácí sbírce pro péči o vlasy by ti doma neměly chybět správné kartáče – kulaté, plochý a samozřejmě tupírovací, a fén o výkonu 1500w a více. Zároveň by ti neměly chybět ani nějaké ty stylingové přípravky jako je lak na vlasy nebo pěnové tužidlo.

Mytí vlasů

Autor obrázku: Anathea Utley

Ta nejzákladnější činnost. Nemusíš se mýt dvakrát, jak si možná někde slyšela, ale bohatě postačí, když si vlasy budeš mít jednou a pravidelně. Zapomeň ale na to, že si šampón naneseš na ruku a nějak ho naneseš do vlasů, měla bys ho rovnoměrně dát do obou rukou a pak rozetřít rovnoměrně po celé pokožky hlavy. Také zapomeň na drastické drhnutí hlavy, protože bys tak mohla pomoct vzniku lupů. Umývej je radši jemným masírováním. Poté pěnu, která vznikla na hlavě, použij k umytí zbývajících vlasů.

Chybovat můžeš i při nanášení kondicionéru. Měla bys ho nanášet po každém mytí, aby se vlasy daly lehce rozčesat a nebyly poškozené. Kondicionér bys měla aplikovat až od půlky vlasů k jejich konečkům. Pokud bys ho nanesla už od kořínků, vlasy by si akorát zmastila a zbytečně zatěžovala.

Stejné je to ale i u masky nebo balzámu, který je určený k regeneraci vlasů. Tyto masky či balzámy ale nepoužívej po každém mytí, ale jenom jednou za měsíc. Pokud máš však velmi zničené vlasy, můžeš je použít jednou týdně.

Sama sobě kadeřníkem

Určitě jsi vždycky spokojená s účesem, se kterým odejdeš od kadeřníka. Můžeš si ho ale udržet! Klíčem k úspěchu jsou akorát profesionální přípravky od kadeřníka a taky tě to samozřejmě bude stát i nějaký ten čas – kadeřník si také dává na čas, fouká je dlouho studeným a teplým vzduchem apod.

Chyby

Největší chyby děláme v tom, že se o vlasy dostatečně nestaráme, používáme produkty, které vůbec nejsou určené pro naše vlasy (např. některé ženy si myslí, že mají mastné vlasy, ale za mastné vlasy jsou považovány ty, které se do 24 hodin od umytí opět zmastí), přitom je mastné nemají. Dále by si např. nikdy neměla žehlit mokré vlasy žehličkou nebo používat jiné tepelné vlasové přístroje.

Neměla bys ani zapomínat na pravidelnou a dostatečnou péči jak v zimě, tak v létě. Obě období vyžadují odlišnou péči, nejvíce vlasy ale dostávají zabrat v létě – je třeba je chránit před sluníčkem stejně dobře jako pokožku. Existují i speciální přípravky na vlasy na zimu, ale je jich dost málo, protože vlasy v zimě nevyžadují žádnou extra speciální péči. Akorát se vyvaruj chození ven s mokrou hlavou.

Klišé

Existuje několik klišé v péči o vlasy, např. barvy na vlasy škodí vlasům. Neškodí, kosmetické firmy investují totiž peníze do výzkumu, aby barvy, co nejméně škodily. Mohou poškodit vlasy až pokud by je člověk používal až příliš často anebo vlasy zatěžoval drastickým odbarvováním. Jde hlavně o to, koupit si kvalitní barvu. Stejně je ale vždycky lepší mít jenom přeliv nebo používat barvící šampón, který vlasy regeneruje a vyživuje. Ale už i takové barvy se dnes dají sehnat.

Doplňky

Pokud chceš, aby tvoje vlasy byly plné lesku a zdravé, neboj se zajít do lékárny a pořídit si vitamínové doplňky, které posílí vlasové kořínky, které poté budou produkovat kvalitní a pevné vlasy.