Nebezpečné látky v kosmetice – 2. část

Ftaláty

Ftaláty útočí hlavně na hormonální systém, takže pokud chceš zůstat plodná a někdy si pořídit děťátko, dej si na tyto látky pozor. Mají totiž toxické účinky na plod a mohou způsobit neplodnost jak žen, tak mužů – způsobují tvorbu spermií a testosteronu, navíc způsobují atrofii varlat. To ale není všechno. Omezují i funkci ledvin a jater, takže ti lehce mohou přivolat např. mononukleózu. Také velmi zvyšují riziko astmatu a jsou vysoce alergenní. Ve své kosmetice nejčastěji najdeš DEHP (di-2-etylhexyl ftalát), který je asi nejtoxičtější. Některé firmy už omezily používání ftalátů, jiní ho ale vesele požívají dál. Dej si pozor hlavně na di-isononyl ftalát (DINP), di-n-octyl ftalát (DNOP), di-iso-decyl ftalát (DIDP), butyl benzyl ftalát (BBP), dibutyl ftalát (DBP) a di-2-ethylheyxyl ftalát (DEHP).

Autor obrázku: Rita Bellussi La Danza della Creatività

Hliník

Někdy ho najdeš i jako aluminium. Mnohdy i s příponami, ale ty nejsou vůbec podstatné, protože každý hliník našemu tělu škodí. Asi i proto není přítomen v žádném živém organismu. Organismus nedokáže hliník vyloučit, takže se jím zanese a hezky poškozuje nervový systém, hlavně mozkové buňky. Také způsobuje rakovinu prsu a Alzheimerovu chorobu.

Imidazolidinyl urea

Tato látka je konzervant, tudíž funguje tak, aby se kosmetika nezkazila brzo. Podporuje hlavně akné a jiné kožní problémy a způsobuje kožní dermatitidu. Mnohdy se ale značky snaží obalamutit zákazníky a používají ho pod jinými názvy – Quaternium-15, 2-bromo-2nitropropane-1, 3-diol nebo diazolidinyl urea.

Kolagen

Z každé reklamy se na nás valí, jak je kolagen vhodný pro naši pokožku a jaké všechny dokáže zázraky, ale už neřeknou, co udělá s naším zdravím. Kolagen je sice protein, ale naše pokožka ho nedokáže vstřebat, takže se na ní vytvoří vrstva, přes kterou se nic nedostane a pokožka doslova nemůže dýchat. To pak vede k tvorbě akné a kožní dermatitidy.

Limonen

Pokud má tvoje maminka nějaký krém proti stárnutí, tuto látku tam určitě najdeš. Je to výchozí látka těchto výrobků. Ohromující ale je fakt, že se zároveň používá i jako rozpouštědlo. Není snad ani potřeba zmiňovat, že pokožku velmi dráždí, ta je poté přecitlivělá a zarudlá. Také není dobrý pro dýchací cesty. Zároveň je i karcinogenní.

Parabeny

Parabeny jsou kapitola sama o sobě a najdeš je snad v každém kosmetickém výrobku. Bez nich by tvoje oblíbené stíny nevydržely až tři roky. Maximálně měsíc? Takhle se zdají jako velmi prospěšné, ne však pro naše zdraví – způsobují alergie a rakovinu. U mužů mohou způsobit nadměrné produkování estrogenu, což poté vede k tzv. gynekomastii. Naštěstí ale najdeš i plno výrobků, které parabeny neobsahují, sice tak dlouho nevydrží, ale spotřebovat se stihnou.

SLS

Sodium Laureth Sulphate najdeš ve většině šamponů, většinou v těch levnějších. Můžeš ho ale najít i ve sprchových gelech a kondicionérech. Pokud tě někdy zajímalo, proč tě vlastně štípou oči od šampónu, tak tohle je přesně odpověď. Mohou způsobovat svědění, šupinatění a loupání pokožky, podporují vznik lupénky, dráždí pokožku a může vyvolat i jiné alergické reakce.

Xylenové pižmo

Většinou se používá jako aromatická látka. Najdeš ho hlavně v levných voňavkách. Ukládá se v organismu a jen velmi těžko se ho zbavuje. Útočí na hormonální systém a plodnost. Má stejné účinky jako ftaláty.