Parabeny v kosmetice

0
394
Autor obrázku: Hannah Rosen

Parabeny v kosmetice

Každá žena si přeje být krásná a hodně z nich na to jde právě přes kosmetiku. Mnohdy za ni utratí až neuvěřitelné sumy. Bohužel, někdy kupují i to, čím sice naoko pomůžou své pleti, ale obírají se tím o život a ničí si tím své zdraví. Opravdu stojí za to být za každou cenu krásná?

Ničivé složky kosmetiky

Autor obrázku: Hannah Rosen

Syntetické látky dnes najdeme ve všem, některé nám tolik neškodí, některé naopak ano. A jestli nám něco opravdu škodí, tak to jsou parabeny, které jsou obsaženy v mnoho kosmetických přípravcích.

Nejčastěji se v kosmetice používá methylpraben a propylparaben, schválně se doma koukni na obaly, jestli ho tam najdeš. Mnoho kosmetických přípravků obsahuje právě tyto dva parabeny, nejčastěji je najde v odličovadlech, krémech, šampónech nebo sprchových gelech.

Asi těžko by se ti hledal přípravek, ve kterém nejsou, ale i přesto se najít dají. Přidávají se právě proto, aby kosmetika vydržela co nejdéle. Kdyby tam nebyly, určitě bys kosmetiku nemohla používat rok či krém dva roky, trvanlivost kosmetiky by byla mnohem kratší. Parabeny také působí antibakteriálně, takže zabraňují tvorbě bakterií, takže se tvůj přípravek jen tak nezkazí.

Parabeny vs. naše zdraví

Takhle se může zdát, že vlastně jsou parabeny dobré a ničemu nemohou škodit, když ničí bakterie. Bohužel pro nás, parabeny jsou silně karcinogenní, takže by sis jejich používáním mohla zadělat na rakovinu. To ale není všechno. Pokud jsi majitelkou přecitlivělé pokožky, můžeš na parabeny alergicky reagovat, může se objevit akné, různé vyrážky či lišeje a podobně.

Zároveň může působit na tvoje hormony, protože paraben vlastně napodobuje estrogen. U mužů může způsobovat nadbytek estrogenu například gynekomastii. Mohou mít také negativní vliv na spermie a plodnost.

Pokud by se měl někdo parabenům vyhýbat mnohem více než ostatní, jsou to určitě ti, kteří trpí už gynekomastií a nepotřebují do těla dodávat ještě více estrogenu, a ti, kteří trpí na různé vyrážky, akné, mají obecně problémy s kůží či ji mají velmi citlivou. A nejenom parabenům samozřejmě, ale všem syntetickým látkám.

Skvělou volbou je přírodní kosmetika. Tvé tělo ji mnohem snadněji přijme a mnohdy účinkuje mnohem lépe než ta, se syntetickými konzervanty.

V kosmetice je paraben obsažen sice jen velmi málo, asi jedno procento, ale i přesto je dobré se těmto velmi škodlivým látkám vyhnout obloukem. Zdraví na prvním místě, ne? Protože zdraví je tou hlavní složkou krásy.