Zdravé vlasy podle receptů našich babiček

Přirozeně krásné a zdravé vlasy chce mít jistě každá z nás. V dnešní době najdete v obchodech nepřeberné množství vlasové kosmetiky, která kýžený výsledek slibuje. Otázkou ale je, jak a jestli všechny fungují tak, jak bychom si přály.

Autor obrázku: Matt MacGillivray

Nejen vlasová kosmetika totiž obsahuje velké množství chemických látek. Ty mohou, při styku s citlivou pokožkou, vyvolávat podráždění a alergie.

To samé se týká i barev na vlasy. Pokud chcete mít vlasy krásné přirozeně a bez nadbytečné chemie, zde je pár rad, jak na to. Jistě to zvládne každá z vás v pohodlí svého domova.

Oplachování vlasů po použití běžného šampónu

Již naše babičky věděly, že po umytí vlasů šampónem je dobré vlasovou pokožku neutralizovat a vrátit jí zpět přirozené pH. Toho docílíte např. tím, že si vlasy opláchnete slabým octovým roztokem. Ten připravíte tak, že do 2 litrů vlažné vody přidáte 2 lžíce octa.

Dále můžete použít vlažnou vodu se šťávou z jednoho citronu. Pokud vlasy při mytí naposledy opláchnete pivem, bude váš účes navíc dobře držet tvar.

Bílkem proti mastným vlasům

Pokud se vám vlasy často mastí, může to být paradoxně způsobeno jejich častým mytím. Vlasová pokožka má přirozeně ochranný film a ten se častým šamponováním ztrácí. Budou-li se vám vlasy mastit i nadále, vyzkoušejte tento jednoduchý recept.

Natřete vlasy bílkem ušlehaným s trochou citronové šťávy a za 20 minut je opláchněte opět vodou s citronem.

Olivy na suché vlasy

Autor obrázku: U.S. Department of Agriculture

Máte-li problém zcela opačný a trápí vás vlasy suché a lámavé, vyzkoušejte následující zábal.

Olivový olej smíchejte s jedním žloutkem a vetřete do vlasů. Nechte působit a vlasy poté dobře opláchněte.

Na šediny opilé vajíčko

Trápí-li vás šediny a odrosty, tento recept je prý zaručený. Ušlehejte dobře několik žloutků a zalijte je čistým lihem. Takto připravenou směs nechte 24 hodin odstát a pak si ji každý den vtírejte do vlasů.

Přírodní barvení bez chemie

K tomu, aby naše vlasy měly oslnivý lesk a výraznou barvu, je nepotřebujeme hned barvit. Nevěříte? Stačí použít některý z následujících přírodních prostředků a barva vašich vlasů bude přirozeně výrazná.

Pro zachování výrazné zlaté barvy vlasů, vám pomůže jejich časté omývání v silném odvaru z heřmánku.

Červený nádech získáte tak, budete-li si vlasy mýt odvarem z pomerančové kůry.

Krásnou a výraznou hnědou barvu získáte mytím vlasů v odvaru z listí ořechu nebo v odvaru z dubové kůry (ta je dostupná v lékárnách).

Ve spěchu pomůže sůl

Pokud nemáte čas a potřebujete své vlasy rychle a důkladně zbavit mastnoty, zkuste sůl. Hrubou sůl ohřejte v troubě, vlasy s ní vyčistěte a dobře vykartáčujte.

Doufám, že vás některá z předchozích rad zaujala a vy si nyní budete své vlasy hýčkat nejen u kadeřníka, ale i v pohodlí domova a bez zbytečné chemické zátěže.