Teplota, kašel či rýma jsou nejčastějšími onemocnění v zimním obrobí a skoro nikdo se bez těchto zimních viróz a chřipek neobejde. Jak se s nimi ale vyrovnat? Většina lidí míří jako první do domácí lékárničky, proto je třeba aby byla perfektně a dostatečně vybavená. Jenomže, co by měla všechno obsahovat?

Proti bolesti

V lékárničce by určitě neměly chybět nějaká analgetika, která utlumí bolest, nebo nesteroidní antirevmatika, mezi která patří např. paracetamol nebo ibuprofen. V lékárně je takových léků k sehnání opravdu mnoho. Nemusíte se ani zaměřovat pouze na klasické tablety, protože existuje mnoho různých způsobů podávání analgetik – ať už to jsou horké nápoje, šumivé tablety, sáčky nebo pro děti vhodnější čípky či sirupy.

Všechny mají stejné účinky a stačí si zvolit ten nejpohodlnější způsob. Nezapomínejte ale nikdy na to, že analgetikum pouze potlačuje bolest a mírní příznaky nemoci, ale nelikviduje jejich původce – viry. S těmi se tělo musí vypořádat samo. Některá analgetika ale pomáhají zlepšit obranyschopnost organismu. Analgetika by měla být v lékárničce celoročně, už jen kvůli snížení náhle zvýšené teploty, bolesti zubů či menstruační bolesti.

Proti kašli

Autor obrázku: Ratha Grimes

Kašlem nebo rýmou trpí nejvíce lidí. Málokdo se jim přes zimu vyhne. S kašlem je to ale o trošku složitější, protože se léky musejí vybírat podle toho, o jaký kašel jde.

Pokud je spíše hlenitý a hlen nelze vykašlat ven, je třeba užívat mukolytika, sekretolytika nebo sekretomotorika, která dostanou hlen ze sliznice dýchacích cest. Co tyto přípravky nejčastěji obsahují? Především acetylcystein, ambroxol, různé éterické oleje, výtažky z bylin (např. jitrocel, tymián, mateřídouška nebo břečťan). Pokud je kašel naopak sušší bez hlenu a dráždivý, jsou vhodnější antitusika, která kašel utlumí. Obsahují totiž hlavně kodein, který snižuje podráždění, butamirát a dropropizin. Při užívání léků proti kašli dbejte na přesné dávkování, které je zde velmi důležité, rozhodně byste neměli překračovat limit.

Při léčbě kašle je vhodné užívat i bylinné čaje, které jsou k sehnání v každé lékárně. Dokonce i tyto čaje jsou k dostání podle druhu kašle, proto se nebojte poradit se s lékárnicí.

Proti rýmičce

Naopak na rýmu či ucpaný nos jsou nejlepší léky, které uvolňují a zvlhčují horní cesty dýchací, neboli dekongescenty. Ty nejčastěji obsahují xylometazolin, oxymetazolin, tetrazolin, nafazolin, kyselinu hyaluronovou a dexpanthenol jako zvlhčující složku. Tyto léky najdeme v lékárnách hlavně ve formě nosních sprejů a kapek. Při výběru dbejte i na výši koncentrace, která se pohybuje od 0,1 % až 0,5 %, výše se odvíjí od věku.

Ústní dezinfekce

Pokud byste chtěla být zdravá co nejdříve, můžete používat i ústní antiseptika, která slouží jako menší dezinfekce. Seženete je jako kloktadla, spreje či jako pastilky. Mají za úkol vyčistit sliznice horních cest dýchacích od bakterií. Mnoho z nich ale obsahují analgetické složky, takže sliznici zklidní a sníží dočasně bolest.

Tyto antiseptika obsahují chlorhexidin, benzidamin, hexitidin, lidokain, který je zároveň i analgetickou složkou. Antiseptika pomáhají ale i při chrapotu – nejlepší na chrapot jsou ty s výtažky z bylin (hlavně šalvěj, jitrocel, zázvor nebo mateřídouška). Na chrapot jsou vhodná i antiseptika s obsahem panthenolu.