Fobie – druhá část 

Po první části článku o fobii si v druhé představíme další druhy kuriozních fobií.

Akustikofobie

Autor obrázku: Chris

S mojí láskou k hudbě a diskotékám si to nedovedu dost dobře představit. No vlastně spíš vůbec si to nedovedu představit! Ono se to netýká jen hudby, ale všech hluků! Svět bez hluku? To přeci nejde, pokud člověk není hluchý!

Schválně si spočítejte, kolik hluku vyslechneme za celý den, zvláště ve městě! Hlučící auta, tramvaje, autobusy i lidé. Doma křičící děti, sourozenci, sousedi, nebo sousedův pes. Už jste určitě správně pochopili, že akustikofobie je strach z hluku (akustika = věda zabývající se zvukem). Léčba se provádí postupným zvykáním si na různé zvuky (hluky), od těch tišších, po ty velmi hlasité.

Zeusofobie

V dnešní době a v naší republice už není mnoho lidí věřících, ale přesto existují. Lidé, kteří trpí zeusofobií (podle mého názoru, je název odvozen od jména nejvyššího řeckého boha, Zeuse) trpí strachem z Boha a božstev (což teda logicky znamená různých druhů víry). Takže pokud se pro nějakou víru rozhodnou není jejich problémem jen starost o to, jestli věří správné věci.

Zytofobie

Tak tuto fobii bych já alespoň na pár dní potřebovala. :-D A určitě i spousta dalších lidí s nepřekonatelnou láskou k pivu. Ano, ať se to zdá jakkoli směšné, zytofobie je strach z piva. Logicky vzato, co neznám, z toho nemůžu mít strach. Takže u tohoto strachu se domnívám, že musí vzniknout z nějaké špatné zkušenosti. Že by třeba z opilosti? :-D Ne, konec legrace. Nejlogičtěji mě napadá nucení k pití této tekutiny.

Bibliofobie

Autor obrázku: Colby Gutierrez-Kraybill

Vykutálení žáčci základní školu tuto fobii určitě neznají, jinak by paní učitelka slýchala neustále omluvu typu: „pančelko, já jsem se to nemohl naučit, protože mám bibliofobii.“ :-D A pokud není učivo zapsané ještě v sešitě, těžko „pančelka“ dokáže, že je to lež. Chorobný strach z knížek jistě není tak těžké předstírat. Bez legrace a po zamyšlení musím ale říct, že to je jistě velmi těžké, zvláště u člověka, který se chce vzdělávat a toto je pro něj jediná překážka.

Tak co, vylekali jste se při čtení různých druhů chorobných strachů, nebo máte ve tváři lehký úsměv? J At tak či tak, dejte si pozor na arašídové máslo, abyste neonemocněli arachibutyrofobií, což je strach z toho, že se na horní patro úst přilepí arašídové máslo, případně strach z arašídového másla obecně. :-D

Vaše Lucie Hanusová