Rýma sice patří mezi onemocnění, které nejsou zrovna dvakrát nejnebezpečnější, ale zároveň i patří mezi ty více otravné. Ženám vadí, že si kvůli kapesníku rozmažou make-up, jídlo přestává být kvůli ucpanému nosu tolik chutné, a hlavně…neustále pootevřená ústa nevypadají zrovna nejlépe. Toto dilema nás přepadne několikrát ročně a zdá se, že se proti němu snad ani nedá bránit. Dá nebo nedá?

Čím je způsobena?

Autor obrázku: istolethetv

Rýma je způsobena viry, které se ale velmi rychle mění, a proto je téměř nemožné proti nim vyvinout očkování. Tyto viry najdeme běžně ve vzduchu, takže se jim jen těžko vyhneme. Dostává se tam ze smrkání a kýchání až na několik metrů. Nosní sekret obsahuje vysoké množství tohoto viru, takže stačí sebemenší chybka v hygienickém chování a nemoc je na světě.

Rýma v létě?

Rýma se objevuje hlavně v chladnějších měsících, než v teple. To je způsobeno naší oslabenou imunitou, které neprospívá mnoho faktorů, jako je například nedostatek vitamínu D. Chlad a vlhko navíc člověka natolik oslabí, že je k infekci náchylný. Ani trávením času ve vytápěných interiérech tomu moc nepřispíváme.

Jak se rýmy zbavit?

Existuje mnoho způsobů, jak se rýmy zbavit, i když vám budou odborníci tvrdit, že léčba neexistuje, a když už, tak trvá týden.

Dostatek tekutin

Hlavním krokem je pít dostatek tekutin. Měly byste ale vynechat kávu, silně černý čaj a jiné nápoje, které obsahují kofein. Tělo potřebuje být velice hydratováno a kofein má přesně opačný účinek. To samé platí i pro alkohol. Ten dokáže nachlazení ještě zhoršit. Dostatek vody v těle umožňuje tělu vyrovnat se s infekcí a zbraňuje dalšímu vstupu bakterií.

Horký vývar

Uvařte si horký vývar, který vašemu tělu prospěje. Nejenom, že tělo hydratuje, ale stoupající pára z vývaru uvolní ucpaný nos.

Bylinková směs proti rýmě

Autor obrázku: FromSandToGlass

Znáte recepty našich babiček? Určitě mezi nimi najdete i bylinkovou směs proti rýmě. A ona opravdu zabírá! Seženete ji dokonce i v obchodě, kde už je i namíchaná – směs podávejte horkou s citronem a medem. Pokud nejsou bylinky zrovna vaše srdcovka, zkuste černý čaj, který ale nedělejte příliš silný, aby tělo neodvodňoval.