Autor obrázku: Derrick Tyson

Křečové žíly jsou jednou z nejčastějších žilních onemocnění a řadí se mezi civilizační choroby. Jejich výskyt je výrazně závislý na věku dotyčné osoby. Ale samozřejmě jejich výskyt je také geneticky daný. Také ženské hormony a těhotenství přispívají k jejich vzniku. Ve většině případů se vyskytují na dolních končetinách.

Rizikové faktory

Je to dá se říci nejčastější onemocnění u starší generace, děti a mladí lidé na toto onemocnění trpí zřídka kdy. Většinou postihuje lidi od 60let výš a v této věkové skupině je má potom každý druhý jedinec.

Nejčastějšími pacienty jsou ženy. V některých případech se stává, že je žilní stěna oslabena od narození, tudíž to bereme jako genetický předpoklad ke vzniku křečových žil. Dalším nedílným faktorem může být obezita, kdy přebytečný tuk nezajišťují správný návrat krve.

Příznaky

Křečové žíly jsou modravé, rozšířené a vinuté žíly vystouplé nad povrch kůže a jak už jsme říkali, většinou na dolních končetinách. Objevuje se pocit těžkých nohou a také v mnoha případech i křeče, proto název křečové žíly.

Léčba

V počátečním stádiu tomu říkáme konzervativní druh křečových žil a většinou se léčí buď stahovacími punčochami nebo podáváním venofarmak. Jsou většinou na přírodní bázi, podporují napětí cévních stěn a zvyšují jejich pevnost.

V druhém případě se musí postoupit na chirurgický zákrok, kde se chirurgicky žíly odstraní.