Periorální dermatitida

0
299

Určitě znáte to klišé, že by se nemělo nic přehánět. Ale ono na něm je až moc pravdy, platí to u všeho a kosmetické přípravky nejsou výjimkou. Pokud jich budete používat až moc nebo příliš často, můžete se setkat s periorální dermatitidou, která rozhodně není příjemná a mnohdy se s ní ani nedá nic dělat.

Pleť každý den opravdu trpí – potřebuje sice, aby byla vyčištěná, ale neustálým mazáním, čistěním, líčením přes den se navíc musí vyrovnávat s větrem, změnou teplot nebo cigaretovým kouřem, poté přepudrováním, odlíčením, vyčištěním a poté opět namazáním, ji akorát neposkytneme ani chvilku, aby mohla volně dýchat.

Některé ženy sice zdědily téměř neproblematickou pokožku, jiné ale neměly to štěstí a musí si dost vypomáhat. Pokud to ale zajde až příliš daleko, můžete si zadělat na problém. Ženské poličky v koupelně mnohdy připomínají menší drogerii. V těch horších případech větší. Není se tedy poté čemu divit, že si pokožka řekne o dovolenou nepříjemných způsobem.

Jak vlastně periorální dermatitida vypadá?

Začíná to menším vodnatým pupínkem, který hodně žen přirovná k akné, proto ho zbaví obsahu, vymačkají až na krev a poté vydezinfikují všemi možnými serepetičkami. Jenomže druhý den se pupínek objeví znova a o kousek dál, poté se jich začne objevovat více a více, až se začnou pomalu slévat v útvary, že je ani nestihnete zbavovat obsahu. Tato neestetická vyrážka je obvyklá hlavně v místech, kde mívají pánové plnovous. V jiných částech obličeje se objevuje pouze velmi zřídka.

Pupínky se většinou olupují, ale znovu nalívají, pokožka je zarudlá, velmi citlivá, může i svědit. Pokud si myslíte, že byste mohla být obětí periorální dermatitidy, neřešte to tím, že si najdete v lékárně nejlepší přípravek na akné, akorát situaci ještě zhoršíte. Ale dávejte pozor i na make-up, protože mnoho vrstev stav pleti také jenom zhorší. Situaci ale může zkomplikovat i méně zkušený lékař, který nedokáže tuto nemoc diagnostikovat a tak vám předepíše mast, kde jsou obsaženy kortikoidy – ty stav sice na moment zlepší, ale poté se nemoc projeví v masivnější podobě.

Nejhlavnější příčina sice nelze tak lehce určit, ale je zpozorováno, že se nemoc objevuje zejména u lidí, kteří používají přespříliš kosmetiky. A je jedno, jestli pečující nebo dekorativní, protože veškerá kosmetika obsahuje látky, které pokožce nijak neprospívají. Dříve se této nemoci přezdívalo nemoc letušek. I zde se dá nalézt určitá souvislost, protože letušky používají mnoho kosmetických přípravků, aby vypadaly stále skvěle. Navíc nepravidelný životní styl tomu vůbec nepřispívá.

Nemoc se objevuje i u lidí, kteří holdují častému slunění nebo se dlouho léčily mastičkami s kortikoidy, nepřispívá nemoci ani pobyt v prašném prostředí. Své ale umí vykonat samozřejmě i dlouhodobější stres, reakce ani nemusí být okamžitá.

Léčba bývá velmi svízelná, protože se vlastně ani nepřišlo, jak nemoc vyléčit. Univerzálním typem je akorát vysazení veškerých kosmetických přípravků, k oplachování se používají bylinné odvary. Platí zákaz fluoridových zubních past a pokožka se nesmí dráždit – časté plavání či slunění. Můžou pomoct i léky s obsahem ichtamolu, metronidazolu nebo antibiotik, ale už se nejedná o univerzální tipy. Mnoho lékařů ale přistupuje ihned na léčbu antibiotiky nebo metronidazolem.