I když to není častým jevem, není to výjimkou. Do ordinace praktického lékaře přijde třicetiletý muž a stěžuje si na silné bolesti rukou. Někdy dochází k tuhnutí kloubů na rukou, ruce dokonce otékají.

Autor obrázku: LearningLark

Pacient se mylně domnívá, že je jen přetažený, ruce si maže různými mastmi a snaží se ztuhlost a bolest rozmasírovat, rozcvičit. Poté, co se stav nezlepšuje, ba naopak se zhorší, se většinou s nevolí odebere k praktickému lékaři. A pak už to má rychlý spád. Proběhne několik vyšetření, díky kterým se ocitá až na revmatologii. Zde proběhnou další testy a pacient se dozví nemilou zprávu, kterou většinou vůbec nečeká. Trpí revmatoidní artritidou, neboli revmatem.

Důležité je přijít co nejdříve

Čas hraje u této nemoci velkou roli. Právě díky tomu, že jsou první příznaky shodné s klasickou únavou, nebo přetížením zvláště když člověk pracuje rukama, často dojde k delší časové prodlevě, než se nemocný k lékaři dostaví. Pokud se nemoc podaří diagnostikovat do třech až pěti měsíců od jejího vypuknutí, dá se dobře zaléčit, klouby jsou minimálně poškozené a i když je nemoc zatím neléčitelná, její průběh se dá zpomalit.

Co toto zánětlivé onemocnění způsobuje není zcela jasné, poukazuje se ale na hektický životní styl a stres. Nevyhýbá se žádné věkové skupině, dokonce ani dětem. Nejčastěji však propuká mezi dvacátým a třicátým rokem života, nebo mezi čtyřiceti pěti a šedesáti lety. Tři pětiny pacientů tvoří ženy, z nichž většině nemoc začne po období menopauzy.

Revma může být velmi bolestivým onemocněním. Proto pokud vás trápí bolesti kloubů, tuhnutí, trnutí, neváhejte a co nejdříve se obraťte na svého lékaře. Čím dříve se nemoc diagnostikuje, tím větší šance na kvalitní život máte.