Suchý kašel, vlhký kašel – aby vás potrápil co nejméně

0
556
levopront

Suchý kašel, vlhký kašel – aby vás potrápil co nejméně

Nejčastější důvod návštěvy u dětského lékaře – kašel – potrápí na podzim a v zimě nejen děti, ale i řadu dospělých. Nachlazení, ke kterému kašel neodmyslitelně patří, způsobuje více než 200 různých virů. Podívejme se, jaké jsou nejčastější typy kašle, na co si dát pozor a jak se mu bránit.

Akutní nebo chronický?

Infekce horních a dolních cest dýchacích je nejčastější příčinou akutního kašle. Děti školního věku trpí akutním kašlem zhruba 7-8 krát ročně, dospělí 2-5 krát za rok. Akutní kašel by měl odeznít zpravidla s ostatními příznaky onemocnění, jeho délka je tedy maximálně do třech týdnů, pokud trvá déle, je třeba vyhledat lékaře. Naopak chronický kašel je definovaný jako nejméně tři týdny trvající dráždivý neproduktivní kašel vyskytující se u nekuřáků. Může být doprovázen bolestmi na hrudi, poruchami spánku, depresí či zvracením. Chronický kašel pacienta značně oslabuje a obtěžuje, nejvhodnějším řešením je, se co nejdříve poradit s lékařem o přístupu k léčbě.

Neproduktivní nebo produktivní?

Suchý (neproduktivní) kašel doprovází počátek onemocnění dýchacích cest, vlhký (produktivní) kašel se projevuje v pozdější fázi onemocnění dýchacích cest. Suchý kašel je způsoben překrvením sliznice, pacienty značně obtěžuje a vysiluje, může přicházet v záchvatech, a to nejčastěji v noci. Vlhký kašel usnadňuje odstranění nahromaděného hlenu v dýchacích cestách, jeho příčinou jsou zejména viry a vyskytuje se nejen u klasického nachlazení, ale také u chřipky.

Jak se kašle zbavit?

Při kašli dbejte zejména na dodržování klidového režimu a dostatečnou hydrataci organismu, tekutiny stačí podávat v malých dávkách, ale zato pravidelně. Dopřejte si dostatek spánku, pokud je kašel dráždivý, zůstávejte na lůžku v polosedě. Místnost, kde pacient spí, by měla být dostatečně větraná a vzduch dostatečně vlhký, usnadní to dýchání a pacientovi umožní klidný odpočinek.

levoprontSuchý kašel a kašlací reflex tlumí antitusika. Nekodeinové antitusikum Levopront ve formě sirupu i kapek je ideální právě pro děti již od dvou let. Levopront působí preventivně proti bronchospazmu (zúžení průdušek) a netlumí dechové centrum. Jeho vhodnost podporuje také Prof. MUDr. Jiří Homolka, DrSc. z Lékařské fakulty Univerzity Karlovy ve svém článku, kde se zabývá účinností přípravku1. Účinná látka Levoprontu – Levodropropizin byla  v roce 2006 zařazena do doporučených postupů Americké společnosti lékařů pro nemoci hrudníku. Mezi další antitusika vhodná pro děti patří například kapky Sinecod nebo sirupy jako Silvanbio s výtažkem z lípy.

Pokud je vlhký kašel způsoben virovou infekcí, stačí tlumit kašel pomocí mukolytik (zajišťují snížení viskozity hlenu) a expektorancií (podporují vykašlávání hlenu). K léčbě vlhkého kašle jsou určeny výrobky jako sirup Mucosolvan, kapky Bromhexin nebo šumivé tablety Fluimucil. V případě bakteriální infekce je však potřeba zahájit léčbu antibiotiky. Léky na vlhký a suchý kašel nikdy nekombinujte, mohlo by to způsobit hromadění hlenů v dýchacích cestách.

Černý (dávivý) kašel

Černý kašel je infekční onemocnění způsobené bakteriemi, přenáší se kapénkovou infekcí. V České republice je sice povinné očkování proti této nemoci, ale bohužel její výskyt zaznamenáváme i dnes. Nejčastěji postihuje novorozence a kojence s nedokončeným očkováním. Přenašeči jsou dospělí, u kterých očkování již plně neúčinkuje. Onemocnění doprovází značně vysoká teplota, silný dráždivý až dávivý kašel, někdy se připojí také vykašlávání hlenu. Pokud máte u svého dítěte podezření na tento typ kašle, obraťte se na lékaře, který malému pacientovi předepíše léčbu pomocí širokospektrálních antibiotik.

Prevence je základ

Viry způsobující onemocnění horních a dolních cest dýchacích se přenášejí kapénkovou infekcí. Proto se v chřipkových období snažte stranit prostorům s velkou koncentrací lidí a zejména kuřáckým prostorům, protože i pasivní kouření negativně ovlivňuje imunitu dýchacího ústrojí. Dbejte na dostatečnou hygienu a myjte si ruce antibakteriálním mýdlem, čímž značně omezíte riziko šíření infekce.

Dbejte také na správné oblékání, a to zejména u dětí, které mají jinou termoregulaci než dospělí. Nejvhodnější je vrstvené oblečení, jehož části můžete jednoduše odkládat nebo naopak přidávat, podle toho, jak chladno nebo naopak teplo vám je. Nejspodnější vrstva je nejdůležitější (nejlépe termoprádlo), další vrstva by měla sloužit jako hřející a nejvrchnější jako izolace a ochrana před mrazem a větrem.

1 Prof. MUDr. Jiří Homolka, DrSc.Levodropropizin – nové antitusikum. Farmakoterapie 2012;8(4).