Kašel je v tomto ročním období nejčastějším důvodem návštěvy v ordinaci lékaře. Příčiny kašle mohou být různé – může se jednat o neškodný příznak lehkého nachlazení až po symptom vážnějšího onemocnění. Řekněme si, s jakými typy kašle se nejčastěji můžeme setkat a na co si dát pozor.kasel-v-noci

Nejdříve suchý, poté vlhký kašel

Počátek onemocnění doprovází většinou suchý kašel, ke kterému dochází v důsledku otoku a překrvení sliznice. Suchý kašel může přicházet také v záchvatech, způsobovat změnu zabarvení hlasu a zejména v noci způsobovat záchvaty. Při léčbě suchého, dráždivého kašle podáváme tzv. antitusika, přípravky které zklidňují podrážděnou sliznici a tlumí kašel. Mezi antitusika patří například přípravek Levopront obsahující léčivou látku levodropropizin. “Antitusický účinek levodropropizinu je srovnatelný s účinkem centrálně působících léčivých přípravků, oproti nimž však levodropropizin vykazuje lepší snášenlivost, zejména s ohledem na centrální sedativní účinky,” uvádí ve svém textu Prof. MUDr. Jiří Homolka, DrSc. z Lékařské fakulty Univerzity Karlovy1.

Po několika dnech onemocnění se suchý kašel mění na kašel vlhký. Při vlhkém kašli se v dýchacích cestách hromadí hlen, který kašel vytlačuje ven z dýchací soustavy. V této fázi tedy již kašel netlumíme, ale naopak podporujeme přípravky, tzv. mukolytiky.

Kdy zpozornět a rozhodně vyrazit k lékaři?

  • pokud se kašel do tří dní nezlepší
  • přetrvává-li horečka a vyskytují se bolesti v krku nebo v uších
  • vyskytne-li se zvracení

Prevence? Vhodné oblékání

suchy-kaselO tom, jak zvyšovat imunitu a posilovat obranyschopnost bychom mohli psát velmi dlouho, zaměřme se alespoň na jeden důležitý faktor, kterým je správné oblékání. Vhodný je tzv. cibulový způsob, a to nejen pro děti, ale i pro dospělé. Je založen na tom, že ve třech vrstvách kombinuje několik materiálů podle určitých pravidel.

Nejspodnější vrstva (tedy funkční prádlo) odvádí pot od pokožky, mezi nejčastější materiály slouží lehká syntetická vlákna se schopností izolace. Spodní vrstva by také měla svému uživateli zajistit co největší komfort. Prostřední vrstva poskytuje tepelnou izolaci, vhodné materiály jsou polyester, vlna a bavlna, patří zde nejčastěji roláky a mikiny. Horní vrstva ochrání před větrem a deštěm, patří zde například goretexové a softshellové bundy. Mezi důležité vlastnosti této vrstvy patří nepromokavost a prodyšnost.

Hygiena, půlka zdraví

Obzvláště v období, kdy se nachlazení a chřipka vyskytují nejčastěji, je třeba dbát na dostatečnou hygienu. Tolik omílaná zásada pravidelného mytí rukou má své opodstatnění – významně snižuje možnost infekce a přenosu virů. Přestože existují různé dezinfekční prostředky, dostatečné omytí mýdlem a teplou vodou splní svůj účel také. Ruce myjte pod tekoucí vodou nejlépe po dobu 20 vteřin.

1 Prof. MUDr. Jiří Homolka, DrSc. Levodropropizin – nové antitusikum. Farmakoterapie 2012;8(4).