Závislost – 2. díl

0
228
Autor obrázku: Bhernandez

Závislost – 2. díl

Spouštěčů je spousta

Autor obrázku: Bhernandez

Problémy v práci, starosti, stresové situace, deprese… Někdy ale jen prachobyčejná touha po zábavě a zážitcích. Začíná to nevinným popíjením s kamarády a končí začarovaným kruhem. Muži alkoholici navštěvují hospody nebo zkrátka pijí mezi lidmi. Ženy alkoholičky svůj problém tají. Pijí samy doma, aby je nikdo neviděl. Pro svoji flašku mají různé úkryty. Mají pocit, jak jsou nenápadné, ale věřte, že nejsou!

Příznaky alkoholismu:

Jak poznáte, že už vám alkohol přerostl přes hlavu? Lidé, kteří, alkohol potřebují každý den a peněz se jim už nedostává, se neštítí krádeží. Takže pokud máte ze stejné příčiny potíže se zákonem, čtěte dále.

Přátele, kteří vám „nerozumí“ zatracujete a nevěříte, že vám chtějí pomoci. Obdobné je to se členy rodiny. Bojíte se vážného rozhovoru, a proto se jim raději vyhýbáte.  Obklopujete se jen lidmi se stejným „koníčkem“.

Všechny dosavadní zájmy vás přestaly zajímat. To se tyká i zaměstnání, případně studia. Když se na sebe pořádně podíváte do zrcadla, zjistíte, že na vás kouká úplně jiný člověk. Vyžilý a neupravený. Na přímou otázku nedokážete přímo odpovědět. Uchylujete se ke stále častějším lžím. Jste nevrlý a nervózní, pokud není v dohlednu opilost. Takže pokud se vás týká třeba jen jeden bod, zamyslete se nad sebou!

 

Autor obrázku: Jason Rogers

Alkoholismus se dá samozřejmě léčit terapeuticky. Po absolvování terapie se už ale až do konce života nesmíte na alkohol ani podívat, aby nenastala recidiva. Proto bych radila zvládnout to i bez lékařů a naučit se pít. Hlídat se a nedopustit stav „na kaši“. Což je samozřejmě o silné vůli a ne každý to dokáže.

Moji milý nepropadejte panice! Každý by si měl projít stavem „na kaši“, aby si příště dal pozor. A to, že vás občas přepadne chuť se opít a zapomenout na všechny starosti je celkem normální. I když to párkrát uděláte. Nebo se občas vracíváte v podroušeném stavu nad ránem z party nebo hospody.  Ještě pořád to není závislost! Ta nastává ve chvíli, kdy se konzumace alkoholu stane pravidlem bez zvláštních příležitostí, a vaše myšlenky se netočí kolem ničeho jiného. Takže moudro na závěr: Pij, do polo pita.