Zbavte se akné

0
274
Autor obrázku: John Kelly

Zbavte se akné

Spousta z nás trápí akné na obličeji. Tak s tím je už konec a mi vám prozradíme způsoby, jak se jich zbavit.

Pokožka je největším orgánem lidského těla. Je také nositelem funkce v energetickém systému těla, na kterém závisí funkce ostatních orgánů. Proto řádně pečujte o svoji osobní hygienu.

Pokožka

Jak jsme se již zmiňovali, je to největší a také nejdůležitější orgán lidského těla. Lepší oběh v pokožce zlepšuje prodyšnost pokožky a funkce plic, ochlazuje také tělo atd. Pomáhá nás udržovat v teple a chladu.

Autor obrázku: John Kelly

Akné

Nejvíce se objevuje na obličeji, hrudníku a zádech. Akné způsobuje zánět ucpaných mazových žláz. Po vyléčení pokožky, kde se akné objevovalo, může zanechat jizvy.

Ale co způsobuje akné? Hlavně konzumace tučných jídel a velké množství konzumace alkoholu. Dále také perioda u dívek, špatná osobní hygiena, stres na pracovišti a jiné faktory. Vymačkávání akné celou situaci jen zhoršuje.

Jak se akné zbavit

  1. Pravidelně myjte své tělo – nejúčinnější je si pravidelně mýt obličej a ruce. Špína a znečištěné ovzduší totiž akné způsobuje. Ovšem to není dobré zase přehánět (2x za den postačí pomocí jemného mýdla a vody).
  2. Nedotýkat se obličeje rukama – zní to snadně, ale ani si to nemusíte uvědomit a máte ruce na obličeji např. při opírání se. Tím, že se pořád něčeho dotýkáme, získáváme nejvíce špíny a bakterií, proto dbejte na to si je pravidelně mýt.
  3. Sprcha – ani na tu byste neměli zapomínat. Pravidelné sprchování totiž snižuje vznik akné na vašem těle. Správně vyživenou pokožku udržíte pomocí krémů a gelů (navíc bude více atraktivní).
  4. S líčidly pryč – před spaním vždy odstraňte veškeré ličidla ze svého obličeje. Zanášejí totiž póry a přispívají ke vzniku akné. Čistící mléko je velmi dobrým pomocníkem.
  5. Cvičte – a to pravidelně (3 – 4 týdně minimálně). Navíc si tak uchováte pěkný vzhled pokožky. Cvičení snižuje stres a navíc pocení pomáhá vyčistit póry z pokožky.
  6. Ovládejte stres – je blízce spojen s hormony, může způsobit náhlé propuknutí akné.

Na závěr

Kdyby vám rady nepomohly, zkuste navštívit lékaře, který vám může předepsat léčbu akné pomocí antibiotika. Musíte si ale uvědomit, že antibiotika může způsobit vysychání pokožky.

Pro léčbu akné můžete také použít kyselinu salicylovou, benzoyl peroxid, laser nebo dermabrazi.