Zima, zima – pozor na omrzliny

0
269

Zima, zima – pozor na omrzliny

Zima …jedno ze čtyř ročních období – pro mnohé to nejhorší a nejméně snesitelné ze všech. Spousta lidí na zimu nadává a přejí si, aby už skončila …a to dokonce i její milovníci, protože i jim už začne časem lézt na nervy. Pravdou ovšem je, že lidé jsou věčně s něčím nespokojení, a tak jim vadí i opak zimy – léto, i když si ho přejí. Zima mj. jiné také komplikuje spoustu věcí, hlavně dopravní situace.

Když to zima přehání

Zima, kterou máme rádi, se k nám ovšem někdy nechová úplně nejlépe …pro některé (zejména pak pro středoškoláky ubytované na internátech) je to impulsem, že tentokrát nemají do školy chodit, pro některé je to zase výzva, které se rozhodně chtějí postavit.

Jakmile totiž klesne teplota pod nulu a začíná mrznout, není dobré venku pobývat příliš dlouhou dobu …zejména, klesne-li teplota třeba až na – 5°C – při takové teplotě už člověk pomalu začíná pociťovat stud po celém těle, především v obličeji, v rukou a v dolních částech nohou.

Zima je krutá „žena“ …

Zima, jakou si všichni představujeme – krásně bílá, zasněžená krajina, venku klid a ticho … Ovšem zima se mnohdy prezentuje i jako velmi krutá a ukazuje nám svoji obrovskou moc! V nejlepších případech končí úder její moci „pouhým“ nachlazením …v těch horších případech už se však lze bavit o omrzlinách, které posléze bývají velmi bolestivé …a v tom nejhorším případě si zima bez milosti vezme nejenom lidské, ale i zvířecí životy.

Zima má silné spojence – pozor na ni!

Pokud udeří zima samotná, ne vždy to musí být to nejhorší, co nás může potkat. Mnohem horší totiž je, když se zima spojí s větrem a co hůř, když se mimo větru spojí i s deštěm – v takovém případě je skutečně nejlepší zůstat doma a nikam nechodit, není-li to skutečně nutné.

A hlavně v noci bychom se měli vyvarovat nějaký obchůzkám či procházkám – a zejména ti, kteří jdou večer do hospody či do na diskotéku, by si měli dávat pozor v případě, že to přeženou s alkoholem – jak se říká, náhoda je blbec a nikdy nevíte, co se může stát – obzvláště, když o sobě ani nevíte …