Co ovlivňuje barvu zubů?

Zabarvení zubů je velmi ovlivněno genetikou. Na jejich barvu má vliv barva vnitřního zubu a také skloviny. Dalšími vlivy, které na sklovinu působí, jsou: jídlo, pití, kouření a hygiena.

Nepřátelé bílé skloviny

Autor obrázku: Rupert Taylor-Price

Největší roli však hraje genetika. Chtěli byste mít bílý úsměv? V tom případě se snažte omezit konzumaci potravin a nápojů, které barví zubní sklovinu. Především se myslí červené víno, káva, horká čokoláda nebo džusy (šťáva z tmavého ovoce).

Podstatnou součástí pitného režimu je voda. Právě bez vody nemůže organismus správně fungovat a právě voda má na zuby výborný vliv. Na sklovinu působí také bílé víno, konzumace citronů, pití ovocných čajů nebo coca-cola.

Jestliže se budete o své zoubky dobře starat a vyhýbat se nápojům a potravinám, které sklovinu zhoršují, zvýší se šance, že vaše zuby budou o něco bělejší než dříve.

Vždy je naděje

Existuje však i mnoho produktů, jež zlepšení skloviny pomohou. Jedná se přípravky na domácí péči nebo lze s tímto problémem zajít k odborníkovi. Většinou odborníci dokážou co nejlépe pomoci.

Nezapomínejte také navštěvovat pravidelně svého zubaře, který vám sklovinu zkontroluje, zbaví vaše zoubky zubního kamene a spraví vám všechny zubní kazy.

Co je lepší – domácí bělení nebo odborné?

Určitě vsaďte na odborníka. Nejen pro to, že on přesně ví, jak vám pomoci, ale také z toho důvodu, že se výsledek dostaví znatelně dříve. Pokud si budete bělit zoubky doma sami, docílení bílého chrupu, bude trvat celé měsíce. U odborníka stačí většinou jedna až dvě návštěvy, navíc je to lepší z hlediska bezpečnosti.

Docílení úplně bílého chrupu může trvat i roky, i když budete dodržovat hygienické návyky a správně se stravovat, avšak výsledek určitě stojí za to.