Atlas fyziologie člověka

Knihy rozhodně neřekly poslední slovo

Atlas fyziologie člověka
Atlas fyziologie člověka

Moderní technologie nám zasahují snad již do úplně každého odvětví našeho života. Ať je to příprava jídla, sport, ale i zábava nebo vzdělávání. Právě knihy, které jsou již po staletí v takřka nezměněné formě, by mohly mít na mále. Přesto jejich poslední slovo nebylo řečeno a určitě se jich po delší dobu nezbavíme. Jaké jsou možnosti v oblasti knih v současné době? A dočkáme se jejich přeměny na elektronickou verzi úplně?

E-knihy jako model budoucnosti

Kdybychom se podívali několik let nazpět, knihy v elektronické formě bychom našli jen jako naskenované nebo jinak nafocené klasické pevné svazky v papírové podobě. Knihkupectví by se specializovala na prodej klasických knih nebo dalších doplňků. Ovšem jen do té doby, než se objevil fenomén e-knihy. Elektronické knihy, čtečky elektronických knih, speciální sekce v internetových obchodech a možnost si přečíst jakoukoliv knihu ve svém malém a lehkém přístroji. Vypadalo to, že se s klasickými knihami rozloučíme a že to nebude dlouho trvat. Ovšem realita je jiná.

Elektronické knihy si našly mnoho příznivců a fanoušků a jejich výhody jsou nesporné. Především nižší cena, ekologie vůči ušetřenému dřevu zpracovanému na papír, možnost si vzít spousty knih kamkoliv s sebou a nemuset se tahat s těžkými knihami. Mnohé knihkupectví na tento fakt zareagovaly. Ovšem kupodivu, prodej klasických knih se téměř nezměnil. Jsou kategorie, které číst v elektronické podobě nelze. Například literatura faktu, obsahující značnou část obrázků a ilustrací se do elektronické podoby jen tak nedostane. Pro oblast medicíny je zde připraveno více než 1000 publikací. http://www.ikarus.sk/knihy/popularne-naucna-pre-dospelych/medicina

Slevy a nižší ceny

Pro fanoušky klasických papírových knih tak nastala zajímavá situace. Odliv části čtenářů do elektronické podoby zapříčinil, že některé klasické papírové výtisky jednoduše zlevnily. A to výrazně. Lze si tak pořídit knihy za příjemné ceny. A to díky elektronickým knihám.

Budoucnost klasických výtisků ztracena rozhodně není. Důkazem toho jsou mnohé knihkupectví a obchody, jako je například ikarus.sk, kde se stále setkáváme s mnoha knihami v klasické podobě a za skvělé ceny. Elektronické knihy určitě budoucnost mají a obliba stále roste, přesto budou tyto dvě formy jistě dlouhou dobu koexistovat spolu.