(Ne) Zdravé závislosti

0
261

(Ne) Zdravé závislosti

Každý, ať chce nebo ne, je na něčem závislý. Nemusí to být narkotika nebo opiáty. Návyk se dá vypěstovat vlastně na cokoli nebo kohokoli. Závislost je stav těla nebo mysli, který navozuje, že nemůže fungovat bez určité věci, děje nebo i osoby. Samozřejmě zde nemyslím kyslík, vodu a živiny, to je nutnost k přežití, i když je to také forma závislosti. Závislosti jsou buď zdraví neškodící nebo naopak zdraví škodlivé. O těch druhých ale dnes psát nebudu.

Lidé mohou být závislí opravdu na všem. V americké Floridě žije studentka, která jí mýdla, prací prášek a molitan z gauče. Další žena z Kalifornie má tak ráda mrkev, že jí má vytetovanou hned několikrát. To jsou ovšem pravé šílenosti. Myslím, že mnoho lidí má rádo čokoládu, ale nikdo si tabulku té tmavé dobroty asi vytetovat nenechá.

Naproti tomu ty neškodné závislosti jsou velmi rozšířené. Taková závislost na sexu je docela častý jev. Je to sice dozajista vyčerpávající ale zase docela příjemná závislost, pokud se tedy dokážete udržet na uzdě, tím myslím nenymfomanky a neerotomany. Závislost na sportu je v mnoha ohledech podobná, i když sportovat můžete sami.

V poslední době se hodně rozšířila závislost na internetu a počítačových hrách. Čím je vědeckotechnický pokrok větší, tím více lidé tráví čas s počítačem tabletem nebo smartphonem, než s ostatními. Kontakty jsou udržovány spíše online než osobně. Celá populace teď častěji chatuje, než aby se s druhým navštívili. A počítačové hry lákají hlavně mladistvé.

V dnešní době existuje už mnoho her online, které umožnují připojení mnoha lidí z celého světa. Jedná se zde o vymyšlenou realitu, kde každý je vlastně někým jiným. Z psychologického hlediska je to vlastně takový únik z reality do světa fantazie.

A čokoláda? Další velká závislost. Čokoláda nás totiž povzbuzuje a navozuje pocit štěstí, podobně jako při sexu nebo když se nám něco povede. Když je nám smutno, vezmeme si pár kousků čokošky a je nám líp. Je to vlastně také droga, jen je povolená a nesmírně dobrá.

Každý máme svojí závislost. Někdo větší, někdo menší. Ale pokud vás nějak nesvazují nebo nepostihují, směle si užívejte.