Čajovna – Dobrá vodní dýmka

0
283

Čajovna – Dobrá vodní dýmka

Když lidé chodí do čajovny, často si k odvaru z čajových lístků objednávají i vodní dýmku. Ve správné čajovně  vám dají nápojový lístek a pak lístek s výběrem příchutí tabáků a když vám dohoří uhlík, zdarma vám rozpálí nový, abyste si mohli vychutnat co možná nejvíce tabáku.

Vodní dýmka funguje na principu vodního filtru, kde se kouř zároveň ochlazuje. Původ není znám, ale předpokládá se, že byla poprvé používána na Středním Východě a v Persii. Poté se rychle rozšířila i do severní Afriky.

Co naládovat?

Tabák je smíchaný s melasou a olejem, který je mazlavý a vlhký a při hoření produkuje hustý kouř. K udržení tabáku rozpáleného potřebujeme rozžhavený uhlík, který se dává do pece. Když je rozpálený doruda, položí se na keramickou mystičku vyplněnou tabákem a zakrytou děrovaným alobalem, takže uhlík se nedostane do kontaktu s tabákem. Tabák samotný je pak od uhlíku ohřátý na 450°C, tedy na polovinu než u cigarety.

Jaká jsou rizika?

Vědecké studie provedené v Bejrútu ukazují, že zhruba 2 hodiny kouření vodní dýmky je z hlediska množství nikotinu a benzenpyrenu stejné jako 20 cigaret, ovšem kvůli nižší teplotě mají jiné složení a tím jsou méně nebezpečné. Musím ale zdůraznit, že je to pořád kouření a dehet a ostatní škodlivé až karcinogenní látky se vám v těle, hlavně v plicích, budou ukládat dál.

Jakou příchuť si vybrat?

Existuje obrovské množství  příchutí tabáků.  Jedny z nejoblíbenějších jsou příchutě Meloun, Třešeň, Jahoda nebo Jablko. Tabák nakupujte ovšem jen ve specializovaných obchodech nebo čajovnách, tam najdete kvalitní značky.