Dušan Kříž - snowboard

Nejlepším českým riderem Snowboardfestu se stal Kříž

Dušan Kříž exceloval mezi českými zástupci na Sony Xperia Snowboardfestu 2013

Dušan Kříž - snowboard
Dušan Kříž - snowboard

Praha, 21. února 2013 – Nadějný mladý český snowboardista Dušan Kříž vybojoval na třináctém ročníku prestižního snowboardového závodu Sony Xperia Snowboardfest 2013 skvělé páté místo a umístil se tak nejvýše mezi českými reprezentanty. V konkurenci riderů z Islandu, Polska, Norska, Jižní Afriky a dalších částí světa se mu podařilo získat dosud třetí nejhodnotnější umístění ve své sportovní historii. Závod pod hlavičkou TTR (Ticket To Ride) je ohodnocený čtyřmi hvězdičkami (pozn. maximum je šest), což potvrzuje, že se jedná o opravdu prestižní akci.

Celou dobu jsem jezdil s radostí a ani jsem si moc nepřipouštěl, že jsem na závodech, spíš to bylo, jako kdybych si šel zajezdit s kámošema,“ hodnotí závod Dušan Kříž.

Podmínkou postupu z kvalifikace do semifinále bylo zvládnout rotaci o 720°, což pro Dušana Kříže ani další jezdce nebyl žádný problém. Potom začalo přituhovat. Každý rider měl dva pokusy, aby svůj trik předvedl co nejlépe. „První jízdu jsem dělal switchbackside 900, při druhé jízdě jsem spadnul, ale věděl jsem, že má první jízda mi na postup stačí,“ dodává Dušan Kříž.

Do večerního finále postoupilo 11 jezdců. Ze tří hodnocených jízd se počítaly dvě nejlepší, přitom jedna z jízd musela být technická a druhá stylová. „První jízdu jsem dělal technický trik, a to fs double cork 1080, ale neúspěšně. V další jízdě jsem se pokusil znova a teď už to bylo na čisto. U stylového  triku bs 360 stalefish jsem měl trošku problém s rychlostí a nepovedl se podle mých představ, každopádně z toho bylo 5. místo a tohle umístění považuju za moje třetí nejlepší hned po výsledcích z mistrovství světa v Kanadě,“ dodává Dušan Kříž.

Dušan Kříž se narodil 27.10.1995 ve Zlíně. Kvůli tréninku však v současné době pobývá se svou rodinou ve Špindlerově mlýně, kde navštěvuje také gymnázium. S Českým juniorským národním týmem se zúčastňuje řady soutěží a závodů, mezi které patří také mistrovství světa a soutěže pro mladé snowboardisty  jako je WorldRookie Tour. V současné době úspěšné sbírá body potřebné k účasti na olympijských hrách v ruském Sochi.

Video ze závodů můžete zhlédnout zde: https://vimeo.com/59885136

Fotografie Dušana Kříže můžete stáhnout zde: http://ge.tt/6MA9KQX