Nebuďte dehydrovaní

Máte nezdravou pleť a často pociťujete únavu? Míváte halucinace, bolesti hlavy nebo pociťujete podrážděnost? Je možné, že příčinou je dehydratace organismu, právě ta je v letních dnech naším velkým problémem.

Autor obrázku: Emilian Robert Vicol

Někdy si uvědomíte, že jste vlastně dlouho nepili a napijete se, až když si uvědomíte, že máte ohromnou žízeň. Dehydrovanost je problém většiny lidí, jelikož mají pocit, že jsou neustále zaneprázdněni. Stále něco dělají a vlastně nemají čas vzít si do ruky sklenici s vodou a napít se, což je velká chyba.

Aby byl lidský organismus schopný normálně fungovat, je třeba během dne průběžně pít. Člověk by měl vypít za den 2,5 l tekutin. Lidé s vyšší tělesnou aktivitou by měli pít více než lidé s běžnou tělesnou aktivitou. Pít by se však měly hlavně neslazené minerální vody a čistá voda z kohoutku.

A jaké mohou být důsledky dehydratace?

Člověku se mohou rozšiřovat cévy, zhušťovat krev, ale také jsou častými důsledky bolesti hlavy, únava, nesoustředěnost, i nespavost.

Nezapomeňte na to, že člověk dokáže vydržet bez jídla i měsíce, bez vody však nikoliv, to jen pár dní. Člověk denně vyloučí asi 2,5 l vody, a proto by měl tuto vodu také během dne doplňovat.

Bolí vás hlava, klesá vám tlak a zrychluje se vám tep? Pak byste se měli zamyslet nad tím, co je příčinou vašich problémů. Pokud je to dehydratace, neváhejte a začněte s tím něco dělat – IHNED.