Od holubů raději dál

Asi to vidíte dnes a denně. Několik lidí se snaží ochránit holuby ve městech, avšak holubi dělají více škody, než užitku.

Městští holubi bývají divočejších povah. Jedná se většinou o holuba skalního. Odchovány z něj byly různé domácké druhy, které teď osidlují města po celém světě. Nejvíce se slítají do měst, kde si velmi snadno najdou také obživu.

Holubi se však také přemnožují a páchají škody, které mají nepříznivé dopady na zdraví i na hospodářství. Jsou také přenašeči nejrůznějších nemocí. Mezi nejčastější patří salmonelóza, aviární tuberkolóza či ornitóza. Bývají hostiteli viru klíšťové encefalitidy.

Autor obrázku: oatsy40

Pokud najde mrtvého holuba kočka, ihned ho odtáhne, a pak může snadno přenést nemoc na člověka nebo na jiné živočichy. Holubi v sobě mají také několik roztočů, protože právě v jejich hnízdě se jich najde opravdu mnoho. Holubi přenášejí také prach, což může pak lidem působit alergické reakce.

Holubi mají dva nejčastější roztoče – klíšťáka holubího a čmelíka kuřího. Čmelík může někdy napadat i lidi. Pokud jím bude člověk pokousán, pak se mu objeví jemné zčervenání kůže nebo svědění. Jestliže na člověka zaútočí klíště, je to horší. Sliny klíštěte totiž obsahují proteiny, které mohou lidem vyvolat alergické reakce.

Pokud se bude člověk často a pravidelně stýkat s holuby a jejich exkrementy, pak to může vést k astmatu či nemoci chovatelů holubů. Prach, který lidé vdechávají, obsahuje antigeny z holubí krve a trusy, tzn. dráždivé složky, které postihují plíce člověka a snižují jeho iminitu.

Důležité je, aby se lidé městským holubům spíše vyhýbali, neboť jak vidíte, následky po kontaktu s holuby nejsou příliš dobré. Nemoci, které holubi přenášejí mohou nepříjemně ohrozit lidské zdraví.