Pokrmy z pohanky – krok ke zdraví

0
1156
Autor obrázku: Lablascovegmenu

Pokrmy z pohanky – krok ke zdraví

Autor obrázku: llsimon53

Pohanka je známá svými zdraví prospěšnými účinky a je proto velmi ceněná. Má velký obsah bílkovin a je také bohatá na vlákninu. Navíc neobsahuje lepek, takže je vhodná i pro osoby s celiakií. Může se použít místo obilovin a je také chutná. Vyzkoušejte některý z těchto receptů a jistě si pochutnáte.

Pohanka s houbami a slaninou

Potřebovat budete 20dkg pohanky, 20dkg slaniny, 1ks cibule, 20 dkg hub, papriku, ředkvičky, česnek, sůl, pepř, mletá pálivá paprika.

Pohanku uvařte a nechte vychladnout. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Stejně postupujte i s česnekem. Na pávičce si rozehřejte olej a dejte na něj cibulku, do růžova ji osmahněte. Ředkvičky nakrájejte na drobné kousky, stejně tak houby a papriku. Všechno přidejte do hrnce a nezapomeňte na česnek. Směs osolte, opepřete a dochuťte mletou paprikou. Následně směs podlijte vodou, přikryjte pokličkou a nechte 15 minut dusit. Následně přidejte slaninu nakrájenou na kostičky a k tomu uvařenou pohanku. Pokrm nechte prohřát a můžete podávat.

Sladká pohanka

Na tento pokrm si připravte 1kg pohanky, sůl, máslo, mléko a podle chuti kakao, cukr nebo třeba skořici

Pohanku propláchněte ve studené vodě a v nové čisté vodě ji dejte vařit. Osolte ji a přiveďte k varu. Pohanka je uvařená, když zmizí všechna voda. Do takovéto pohanky postupně vmíchejte horké mléko a vytvořte kaši. Přidávejte mléko tak dlouho, až ho pohanka přestane vstřebávat. Na talíři můžete pohanku dochutit kakaem a mlékem a vytvořit jídlo podobné krupici. Můžete také přidat skořici a cukr. Všechno omastěte máslem.

Autor obrázku: Lablascovegmenu

Pohanka s rukolou a houbami

Na toto jídlo si připravte 200g pohanky, vývar, 1ks cibule, 100g žampionů, zeleninový vývar, česnek, rukolu, šťávu z limetky nebo citronu, olej, sůl, pepř

Pohanku propláchněte vodou a nechte okapat. Na pánvi rozehřejte olej a vložte do něj na plátky nakrájené žampiony. Restujte asi 2 minuty a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli s česnekem. Za stálého míchání nechte zpěnit. Vmíchejte propranou pohanku, chvilku restujte a přidejte zeleninový vývar a limetovou šťávu. Pohanku chvíli povařte, následně zakryjte poklicí, odstavte ze sporáku a nechte zhruba půl hodiny bobtnat. Poté podle potřeby přilijte zeleninového vývaru, prohřejte a dochuťte solí a pepřem. Nakonec omyjte a nasekejte rukolu a vmíchejte ji do pokrmu. A můžete servírovat!

Zapečená pohanka s čočkou

Budete potřebovat 400g pohanky, 1ks cibule, 250g čočky, česnek, mletou skořici, máslo, kari, olej, hřebíček, sůl, pepř

Čočku nechte po dvě hodiny namočenou ve vodě a následně ji uvařte. Pohanku properte a dejte do hrnce. Na sucho ji opražte, potom zalijte vroucí vodou, nechte chvíli vřít a přikryjte pokličkou. Hrnec s pokličkou potom odstavte a nechte pohanku nabobtnat. Mezitím na oleji osmažte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte hřebíček a nasekaný česnek. Poté vyndejte hřebíček a směs přendejte do zapékací mísy. Přidejte čočku s částí voda, ve které byla vařena a smíchejte s pohankou, dochuťte skořicí, pepřem, solí a přidejte kari. Pokrm uhlaďte do roviny a navrch položte plátky másla. Zapékejte při 180°C zhruba čtvrt hodiny. Po vyndání z trouby můžete ještě přidat máslo a poté podávat.