Zeleninové zázraky – 2. část

Rajče

Možná se ti to nebude zdát, ale rajče obsahuje vitamíny A, C, E a kyselinu listovou, takže i rajče je skvělým pomocníkem. Díky svým silným čistícím účinkům je rajče nejvíce vhodné pro mastnou a smíšenou pokožku, ale určitě si k němu najdou cestu i majitelky normální a suché pleti.

I z rajčete se dá udělat účinná pleťová maska. Bude ti stačit jedno rozmačkané rajče, lžíce tvarohu a pět kapek citrónové šťávy. Vše smíchej a nanes na obličej, kde ji ponech půl hodiny. Poté vše opláchni teplou vodou.

Rajče také zabírá na podrážděnou a červenou pokožku po opalování, stačí, když smícháš jeden šálek vychlazené zakysané smetany s dvěma lžícemi rajčatové šťávy a naneseš na postiženou kůži. Půl hodiny to nech působit, poté opláchni a uvidíš, jak se tvé pokožce hned uleví!

Cuketa

Jako je rajče vhodné pro mastnou a smíšenou pokožku, cuketa je naopak vhodná pro suchou a citlivou. Naopak ale její semínka jsou vhodná pro mastnou nebo smíšenou pleť, takže cuketa najde způsob využití u všech typů pleti. Také dokáže zmírnit i spáleniny a sluneční úpal.

Můžeš si udělat cuketovou masku. Použij dvě lžíce najemno nastrouhané cukety, tři kapky citrónové šťávy, jednu lžíci jemně mletých ovesných vloček a dvě lžíce vroucí vody. Vločky přelij vroucí vodou a nech vychladnout, poté přimíchej cuketu a kapky citrónové šťávy. Nanes směs na obličej a nech ji 20 minut působit. Pleť se krásně napne a projasní.

Pokud máš mastnou pleť, skvěle ti poslouží maska z cuketových semen. Rozmixuj dvě polévkové lžíce semen a smíchej je s jednou až dvěma lžícemi smetany. Poté nanes na obličej a nech půl hodiny působit. Poté obličej opláchni. Speciální typ: Stejně jako do okurkové masky, můžeš i sem přidat dýňové semínko v poměru 1:1 a docílíš ještě lepšího výsledku.