KOUZLA NAŠICH BABIČEK, aneb když už ani láska nezabírá

0
523
By: Anathea Utley
By: Anathea Utley

Večerní pohoda s úsměvem, ale něco ji kazí – kapesníčky nalevo, napravo, čaj vedle sebe, kapky na všemožné a touha si ukrojit kus bolavého krku.

„Babi, není mi dobře – uděláš s tím něco?“ Každý z nás tuto větu někdy řekl, nebo alespoň slyšel.

Naše babičky již od pradávna znaly léčivá tajemství rostlin, bylin a bylinek. Tato směs léčivek byla vždy pod velkým šálem tajemství, pověr a bájí, a proto se často ztrácí mezi přimyšlenými léčivými vlastnostmi jejich vlastní vzácný význam. Většina léků, které nám předepisují lékaři, nebo pro ně z posledních sil vystojíme frontu v čekárně, mají také původ v léčivých rostlinkách. Mnohdy se však stane, že jím je přisuzován i takový účinek, který nemají.

Existuje řada bylin, které je možné uvařit i při mírném nachlazení, když nechceme do svého těla hnát kvanta chemických látek.

Jak léčivé rostliny uchovávat?

Nejlépe se léčivé rostliny uchovávají v utěsněných, papírových krabičkách nebo v jiných nádobách (dřevěných, porcelánových…). Je výhodné sbírat jen takové množství, které jsme schopni spotřebovat za rok, poté se zmenšuje, nebo je zcela ztracen účinek. Před uložením do jedné z nádob je přinejmenším nutné léčivku usušit a rozmělnit. I po usušení by měly mít přirozený vzhled.

Jak se tedy (mohu) zbavit nachlazení a nemocí pomocí léčivek?

Listy meduňky jsou velice účinné na migrény, potíže trávicího ústrojí, menstruační bolesti… Listy meduňky se usuší, uchovají se v nádobě (viz výše). Do oblíbeného hrníčku stačí pak dát lžičku až dvě meduňky s medem a bolesti, migrény by měly pomalu začít couvat do pozadí.

Zázračné, skákající bobule jinak nazývané brusinky. Červené plody kladně působí na močový měchýř. Hrstička denně a vše bude fungovat tak, jak má. Když chceme pít a ne žvýkat brusinky, stačí si udělat brusinkovou šťávu, která se dá jednoduše koupit, aniž by stála závratnou cenu. Mají i svou stinnou stránku, ale to jen v případě, že by nám zachutnaly a jedli bychom je ve velkém množství, pak je možné zažít nepříjemné bolesti břicha.

Problém nachlazení a imunita

By: darwin Bell

Problém oslabení imunity zažil, zažívá každý, ale víme, co to ta imunita vlastně je? Ano! Je to schopnost těla bránit se vnějším i vnitřním vlivům. Ale co když je menší nežli obvykle, je to problém? Co s tím dělat, když už nevíme co dál a náš organismus je vyčerpaný. Když se chceme těmto jevům bránit, stačí zabrousit jen do poliček ledničky. Většinou tam lze najít cibuli, česnek a křen. Jsou to zdroje mnoha vitamínu, ale jsou i formou přírodních antibiotik. Cibule je také lékem na bolest v krku, stačí ji nakrájet zasypat cukrem, nebo lžící medu, ona pustí šťávu a šťávu vypít.

Na podzim je možné mít tzv. “stavy“, neboli depresivní stavy. Není to nic hezkého, chvilku má člověk skvělou, sluníčkovou náladu a za chvilku je zcela vyčerpaný a na dně. Chvílemi si říká, zdali volit psychologa, psychiatra, postel, nebo nejbližší rameno kamarádky. Substituentem pro tyto věci by mohla být bylina původem z Asie, a sice Ženšen. Je výborným pomocníkem na psychickou vyrovnanost i výše zmíněnou obranyschopnost. Někdy je zmiňován i v souvislosti s dlouhověkostí, takže zdali si člověk chce prodloužit optimistický, krásný život, ať se usmívá po ženšenu!

A když už nechceme chodit venku po louce a hrát si na luční víly, stačí dojít do obchodu pro zázračný ZÁZVOR, MED a CITRÓN. Tyto tři suroviny smícháme tak, že zázvor a citron nakrájíme na drobné kostičky, přidáme med, dáme do chladničky odležet. Při kašli, bolesti v krku, či jiných příznacích stačí přidat několik lžic do horkého čaje a poctivě vypít.

Kateřina Mikulcová