Ženšen – tajemství kouzelné byliny

0
277
ženšen
ženšen, Autor obrázku: BeGreen_Studio
ženšen
ženšen, Autor obrázku: BeGreen_Studio

Jde o bylinku, jejíž název určitě mnoho z vás něco říká. Ale znáte všechny účinky této unikátní bylinky?

Co je to ženšen? Ženšen je bylinka, která je známa hlavně díky svého mohutnému kořenu, který vzhledem někdy může připomínat lidské tělo. S porovnáním s jinou rostlinou je tento kořen poměrně podobný zázvoru. Ženšen je bylina, která každoročně na zimu odumírá, avšak na jaře z kořene vyrůstá nová lodyha. Listy na lodyze jsou velmi specifické, jde o růst v přeslenu několika lístků pohromadě. Na konci lodyhy jde květ, který svým postavením připomíná nepravidelnou kouli, která je složena z mnoha malých kvítků postavených na čípcích. Květ se později změní na plody, což jsou malé, červené, šťavnaté a mírně zploštělé kuličky, které dohromady taky tvoří tvar koule.

Jaké druhy ženšenu existují?

Kromě výše uvedeného ženšenu pravého, existuje i jiný druh, jako je ženšen červený, ženšen divoký a korejský ženšen.

Ženšen korejský

Tento druh ženšen bývá nazývám také jako čínský či asijský a tak jako z pravého ženšenu, tak i z tohoto korejského ženšenu se využívá kořen.

Jaké má ženšen účinky?

Je jasné, že ženšen je léčivá bylina. Ale známe všechny její účinky?

Léčivé účinky – ženšen se používá jako léčivo na několik chorob, ale také jej lze využít jako prevenci před některými nemoci, protože zlepšuje zrak, napomáhá k regulaci krevního tlaku a hladiny cholesterolu, někdy se používá při léčbě cukrovky. A je mnohdy využívám při nádorovém bujení.

Psychická odolnost – pokud vy patříte mezi lidi, kteří často trpí únavou anebo se nemohou na něco déle soustředit, tak vyzkoušejte ženšen, protože jde o látku, která napomáhá při zvýšení vytrvalosti, soustředěnosti, abyste únavu nepociťovali.

Fyzická odolnost – kromě psychické odolnosti se ženšen postará i o vaši fyzickou odolnost a to nejen díky tomu, že vám pomůže od některých nemocí, ale také protože je schopen rychle doplnit energii a sílu.

Proč ženšen využívat?

Víte, proč se používá ženšen pro sportovce? Protože napomáhá jak při psychické, tak i při fyzické odolnosti. Protože ačkoli, že sportovci dlouho vytrvale sportují, tak ji neubude ani energie a ani se nebudou cítit unaveně.