Meditace lze provádět na mnoha místech, mnoha způsoby a z mnoha důvodů. Například pro zklidnění a uvolnění, pro dodání energie a mnoho dalších. Zde si představíme pár nejjednodušších způsobů.

Meditovat můžete kdekoliv, ale chcete-li to dělat pravidelně, nejlepší bude, pokud si k tomu vymezíte místo. Mělo by být klidné, kde se cítíte dobře, pohodlně, a měli byste ho využívat pouze pro meditaci. Místo by mělo být jednoduché, bez zbytečných rušivých prvků. Je dobré, pokud mají zdi pastelovou barvu, nebo jsou v přírodním odstínu. V létě by se vám mohlo zalíbit meditování v určitém koutu zahrady.

Autor obrázku: Cornelia Kopp

Základní meditace

V klidu se posaďte a zavřete oči. Soustřeďte se na klenby svých nohou. Představujte si dva kořeny, každý z jedné nohy, jak pomalu vzrůstají pod vás hluboko do země. Nechte prorůstat kořeny níž a níž a také je nechte větvit do šířky. Představujte si, jak jste s prorůstáním kořenů stále klidnější a klidnější. Pozorujte, jak kořeny prorůstají půdou, jílem a skály. Kořeny rostou stále níž a níž. Takto pokračujte, dokud neucítíte, že vám nohy těžknou. Nyní přesuňte svou pozornost zpět k nohám a otevřete oči.

Meditace s bílým světlem

Tiše seďte, zavřete oči a odpočívejte. Soustřeďte se pouze na svůj dech. Nádech, výdech. Oči mějte stále zavřené. Soustřeďte se na temeno své hlavy. Představte si bílý paprsek, jak pomalu prosakává do vaší hlavy. Vyplňuje celou vaší hlavu, pomalu kolem uší, přes noc, bradu až po celé délce vašeho krku. Plyne po obou vašich ramen, přes hruď až k břichu. Vnímejte, jak světlo vchází do obou vašich nohou až k chodidlům. Takto jste stlačili všechnu negativní energii až k chodidlům. Vypusťte všechno tmavé chodidly ven a buďte ozáření pouhou čistou energií.

Síto na vyčištění energického pole

Několikrát se dlouze a zhluboka nadechněte. Soustřeďte se pouze na váš dech. Pod nohama si představte kruhové síto s jemnou zlatou sítí. Představte si, jak pomalu zvedáte síto ze země. Síto prostupujeme vámi a bere sebou všechnu negativní energii. Nezapomeňte ani na kousek svého těla. Jakmile síto dosáhne temena vaší hlavy, na chvilku ho zastavte. Nyní si představte, jak se okraj síta pomalu stahuje až vytvoří pytel. Vezměte tento pytel a odneste ho k oknu. Pytel vyhoďte i se špatnou energií rovnou ven. Pozorujte, jak pomalu letí dolů na zem. Můžete si také zkusit představovat, že místo dolů na zem letí nahoru, až se ztratí někde v dálce. Otevřete oči.

Síto na negativní energii v pokoji

Pokud vám připadá, že pokoj nebo budova ve které se právě ocitáte, má negativní energii, a něco vám na ní prostě nesedí, můžete zkusit podobnou meditaci jako v předchozím kroku. Představujte si, jak projíždíte sítem od úplně nejspodnější části budovy až na střechu. Síto se poté přemění v pytel a postupuje výš a výš až se ztratí v dáli.

Autor obrázku: Andrew Young

Očištění

V klidu se postavte nebo si sedněte. Několikrát se zhluboka nadechněte a zavřete oči. Chodidla si položte celou plochou na zem. Představujte si své tělo od chodidel až po vršek hlavy a pozorujte ho, jak získává průsvitnou bělost. Podívejte se na svá chodidla a představte si jak vámi právě zde vychází všechna negativní energie. Představte si dvě malé závěrky fotoaparátu, jednu na každém chodidle. Tyto závěrky otevřete a tím vytlačte všechnu negativní energii ven z těla. Jakmile všechna energie odejde, závěrky uzavřete a otevřete oči.

Odstranění blokád z minulosti

Najděte si tiché místo, kde nebudete rušeni. V klidu se usaďte a soustřeďte se pouze na svůj dech. Zavřete oči. Představujte si, jak se objevíte na stezce uprostřed jasného, slunného dne. Stezka vás zavede do krásné zahrady. Dopodrobna si vizualizujte rostliny a keře. Hleďte dopředu, vlastní minulost máte za zády. Pokud se vaše minulost snaží vás zatáhnout zpět, silou ji zatlačte za sebe a vkročte vpřed, pryč od ní. Jak si tak kráčíte vpřed, dívejte se, zda před vámi nestojí nějací lidé nebo překážky. Pokud ano, odstraňte je nebo je nechte zmizet. Můžete je také přesunout za sebe nebo na stranu. V tom pokračujte, dokud se vám nepodaří vidět stezku před sebou úplně čistou. Vraťte se do svého těla. Spojte se svým tělem. Protřepte si prsty na rukou a na nohou. Až budete připraveni, otevřete oči.

Připojte se znovu k životu

Najděte si tiché místo, pohodlně se usaďte, uvolněte se a zavřete nebo přivřete oči. Vizualizujte si tmavomodrou oblohu. Nyní sledujte, jak se barva čistí. Představujte si, jak jste kdesi na svahu a sledujete Zemi z dálky. Sledujte, jak se k vám naše planeta začne přibližovat. Je stále blíž a neustále se zvětšuje. Zanedlouho už je skoro u vás.

Před vašima očima se tvoří bílý most, který spojuje svah, na němž jste se ocitli, se Zemí. Vstupte na most a nechte se vést po mostě přes jemné obláčky. Před sebou uvidíte bílou zeď, pod níž rostou popínavé rostliny. Ve zdi je otvor, dovolte, aby vám jím most provedl. Kolem vás je jemná mlha, která se nyní rozplývá a pročišťuje. Pomalu se spusťte po větvích stromu, který se objeví pod rozpuštěnou mlhou. Až se vaše nohy dotknou země, nechte, aby se síla země vsakovala do vašich nohou. V okamžiku, kdy budete připraveni, otevřete oči.