Co dělat, když jsme se o Vánocích přejedli

0
230
By: Kim Ahlström
By: Kim Ahlström

K Vánocům samozřejmě patří dobré jídlo. Dopřáváme si jej o dost víc, než jindy v roce a hlavně si dáváme jídla tučná, mastná, sladká a to na naše zdraví i kondici samozřejmě nemá dobrý dopad a dobrý dopad to nemá ani na naší linii. Říkáme si, že je to jednou v roce a tak není důvod se tomuto bránit. Co když se ale přejíme a pak máme výčitky?

Víte, že tím, že zkonzumujete více mastnějších pokrmů, si můžete způsobit záněty v těle? Nebezpečí hrozí samozřejmě hlavně tehdy, když tučná jídla jíme pravidelně, pokud je to výjimečné, tak se toho až tak nemusíme bát.

Nicméně přejedení se o Vánocích samozřejmě hrozit může, co s tím? I když to není v této době úplně jednoduché, sežeňte si lesní borůvky. Sehnat borůvky v prosinci sice není snadné, ale rozhodně to není nemožné a na pultech obchodů borůvky k mání jsou. Sice jsou teď o něco dražší, ale v tuto chvíli vám určitě pomohou. Mají silné antioxidační účinky a dokážou potlačit negativní vliv zánětů. Pokud přijímá vaše tělo hodně tuků, pak je skutečně na místě jíst v souvislosti s tím i borůvky. V borůvkách jsou obsažené polyfenoly a ty prokazatelně chrání tělo před záněty, ale nejen před nimi. Blahodárný vliv mají také při vysokém krevním tlaku a při diabetu.

Čím více tělo přijme tuků, tím více musí bojovat se záněty. To, že borůvky na náš organismus mají tak skvělé účinky, je způsobeno tím, že obsahují barviva antokyany, které jsou ze skupiny polyfenolů a díky nim mají borůvky tmavě modrou barvu. Jsou to silné antioxidanty a chrání naše buňky před volnými radikály. Proto pokud se o vánocích skutečně nacpete, tak si zajděte koupit borůvky, které vaše tělo očistí. Z tohoto hlediska by asi bylo mnohem lepší, kdyby Vánoce byly v létě, ale dost možná se toho v nejbližších letech dočkáme, protože počasí nám poslední dva roky v zimě připadá spíše jako jarní.