Kosmetika a zdraví

0
202
Autor obrázku: Houang Stephane
Autor obrázku: Houang Stephane

Jsou dvě slova, jenž nerozlučně patří k sobě. Ať už chceme anebo nechceme kosmetika v mnoha případech, ovlivňuje naše zdraví. Zejména pro ženy představuje důležitou součást každodenního života. Prakticky každý člověk kosmetiku potřebuje.

Jak se vnímá ve společnosti kosmetika a zdraví?

Zdraví se obvykle vnímá, jako to nejdůležitější co člověk vlastní. A proto o něj řádně pečujeme. S touto péčí pomáhá i kosmetika. Kosmetika se většinou vnímá, jako pomocník v péči o tělo, dokonalou pleť, zakrytí nedostatků nebo podtržení předností. Ovšem paradoxem je fakt, že kosmetické přípravky všeho druhu však nemusí vždy sloužit jen k našemu užitku.

Někdy nám mohou také přidat na starostech a spíše uškodit. Třeba v případě některých látek, jako jsou tenzidy, silikony nebo alkohol v kosmetice, bychom si měli dávat pozor na reakce našeho těla. Uškodit nám může také kosmetika špatně skladovaná nebo dokonce prošlá. A toto vše jsou faktory, působící nepříznivě na zdraví.

Každému člověku vyhovuje něco jiného

V oblasti zdraví a kosmetiky vyhovuje každému něco jiného. Každý člověk je ve své podstatě originál a každé kůži vyhovuje tedy něco jiného. Tedy i jiná vlasová, pleťová nebo dekorativní kosmetika. Proto nezbývá, než vyzkoušet, co je vhodné právě pro vaše zdraví. Vždy je potřeba sledovat, co „sedí“ právě vašemu tělu.

Pokud zjistíte, že vám výrobek, ať již koupený v drogerii nebo čistě přírodní, nevyhovuje a způsobuje vám problémy, netrapte se zbytečně s jeho používáním. Pokud byste ho používali tak dojde na rčení, užívané našimi babičkami: „ Kosmetika a zdraví se mnohdy neshodnou“. Zároveň ale v takovém případě nemusíte kosmetiku automaticky vyhazovat do koše.

Zacházení s kosmetikou

Především je nutné dávat si pozor na datum spotřeby a způsob skladování. Datum spotřeby je vždy uveden na prodávaných výrobcích. V některých případech jsou výrobky doplněny ještě o obrázek s číslem znázorňujícím, do kolika měsíců od otevření je dobré jej spotřebovat. Co tedy sledovat, abychom neuškodili zdraví?

  • datum doporučené spotřeby
  • jak dlouho máme doma výrobek otevřený
  • jestli produkt nemění barvu, skupenství nebo vůni

Ruku v ruce s datem spotřeby jde také způsob jejího skladování, který má na výdrž, kvalitu a tím pádem i na zdraví velký vliv. „Skladujte v chladu, suchu a temnu“. A to zejména u těch přípravků, které přijdou do přímého kontaktu s pokožkou, zvláště pak tou nejcitlivější, na obličeji. Většinu kosmetiky bychom proto měli ukládat spíše do chladnějších částí bytu, mimo přímý dopad slunečních paprsků a hlavně co nejdál od topení.

Drobná rada na závěr – při správném skladování a zacházení jsou kosmetika a zdraví kamarády.