By: Daniela Vladimirova

Lidé si často pletou pojmy přírodní a biokosmetika. Mnoho výrobků, které mají označení přírodní kosmetika, však vidělo přírodu jen z auta, když je dováželi do obchodů. A to i přestože by přírodní kosmetika měla obsahovat převážně přírodní ingredience. Tak tomu není u biokosmetiky – u té máte vždy jistotu, že produkt je opravdu bio, protože zde platí jasná a velmi přísná pravidla.

V biokosmetice nenajdete žádné chemické stabilizátory, jsou vyloučeny i umělé konzervanty, silikony, ftaláty, sulfáty, umělá barviva a aromata, dokonce nesmí obsahovat ani ropné složky jako jsou vazelína nebo parafín.

Některé značky se vyhýbají dokonce i živočišným složkám, takové přípravky poznáte označením 100% vegan. Firmy s kosmetikou většinou mají zodpovědný přístup k životnímu prostředí, na jejich obalech bývá napsané, co s obalem udělat po použití nebo jdou obaly lehce zlikvidovat. Jsou vyrobené buď ze skla, hliníku a nebo bioplastu. I aplikace bývá velmi snadná a šetrná.

Pokud bychom porovnali biokosmetiku s klasickou kosmetikou, má pro naši pleť hned několik výhod. Zejména výrobky, které obsahují oleje z ořechů či semínek, si s pletí dobře rozumí. Mastné kyseliny se chovají podobně jako aktivní látky, navíc obsahují vitaminy a minerály. Navíc, už jste si určitě všimla, že k jojobovému a máslu Karité se obrací skoro všechny značky, a to právě díky jejich blahodárným účinkům. A je jedno, jestli je to kosmetika bio, přírodní nebo chemická. Můžeme říct, že kosmetický průmysl se inspiruje biokosmetikou. Mezi další oleje patří např. i kokosový.

Biokosmetika je vhodná pro všechny!

Prakticky se nesetkáte s alergickými účinky, riziko je o mnohem nižší než u normální kosmetiky. Nemusíte se bát namazat si citlivou pokožku krémem. Z běžné biokosmetiky jsou ale vyloučeny látky pro rychlejší a příjemnější vstřebávání krému, a tak by se mohlo stát, že by nevyhovovaly mastné a smíšené pleti. Luxusnější biokosmetika toto však už dokáže, jen je třeba si připlatit.

Existují dokonce i rostlinné barvy na vlasy. Moderní pocházejí z ekologicky pěstované heny, bylinek, pšeničného proteinu a jojobového oleje, který dodává vlasům barvu a zároveň regeneruje. Vlasy se nepoškodí žádným amoniakem, a nenaruší jeho strukturu. Manipulace s barvou je však o něco složitější, proto to poprvé nezkoušejte sami a zajděte raději do salónu. Barvy najdete např. u značek Paul Mitchell nebo Davines.

V Hollywoodu se celebrity dokonce nechávají opečovávat biokosmetikou, nechají si dělat zábaly, aby se jejich tělu dodaly vitamíny, které se dostanou hluboko do pleti. Vitaminy v ovocné i zeleninové kosmetice jsou tou nejpřirozenější a nejčerstvější cestou.

Jak poznat biokosmetiku?

Poznáte ji podle certifikátu, který najdete na produktu. V České republice je pro to značka CPK (Certifikovaná přírodní kosmetika) nebo CPK BIO. Pokud je to francouzská kosmetika, hledejte označení Ecocert nebo Certified Natura Cosmetics, v Německu zase označení BDIH a u americké značky Demeter.