Chřipka jako nebezpečný virus

0
250
By: William Brawley
By: William Brawley

Pro mnohé z nás je chřipka jen další v zástupu nepříjemných nemocí a nepřikládáme jí větší váhu než třeba angíně. Ale co když tomu tak není?

Co to vlastně chřipka je?

Tento pojem se charakterizuje jako akutní onemocnění dýchacího systému, jejíž vyvolavatelem je RNA virus a objevuje se zejména v chladnějších měsících.Ročně na tuto chorobu zemře až několik tisíc lidí po celém světě. Přenáší se kapénkovou infekcí (kýcháním nebo kašláním),kterou člověk vdechne a do tří dnů něj tento vir propukne naplno.

Jaké jsou příznaky?

Mezi hlavní příznaky se řadí vysoká teplota(38 – 40 ° C),zimnice, nepříjemná bolest kloubů,bolest hlavy i za očima,dráždivý kašel spojený s rýmou a postupně Vás začne bolet celý člověk. Cítíte velkou únavu a vyčerpání.

Pokud máte tzv. Nekomplikovanou chřipku, mělo by vám být zle jenom tři až pět dnů. Následně by měla ustoupit horečka a celkové příznaky. Tohohle všeho se sice zbavíte, ale nejen, že se pořád se necítíte stoprocentně zdraví, ale únava a vyčerpání stále pociťujete.Pokud Vás horečka neopustí v příštích pěti dnech, je zřejmé, že došlo k bakteriálnímu zápalu plic a v tomto případě je nutné vyhledat lékaře.

Léčba chřipky

Vzhledem k tomu, že je to původce virového onemocnění, antibiotiky si moc nepomůžete. Je tedy nutné, abyste v klidu odpočívali doma. Velice důležité je  dodržovat pitný režim. Ke zmírnění bolesti použijte analgetika a proti vysoké horečce antipyretika (např.Paracetamol. Pokud máte velkou rýmu, snažte se vdechovat vlhké teplo a používejte spreje na zduřelou nosní sliznici.

Bolest v krku  utišíte kloktáním ¼ lžičky soli rozpuštěné ve vodě alespoň každé dvě hodiny a na kašel pijte bylinkový jitrocelový sirup, ale pokud máte suchý kašel, použijte léky, které kašel tlumí.

Očkovat nebo ne?

Jelikož chřipkový virus neustále mění svoji strukturu, je očkování proti němu obtížné. Zda-li je ale očkování vhodné by měl rozhodnout odborník, který Vám případně očkovací látku předepíše na lékařský předpis.