Jde o nemoc, která postihuje dýchací cesty. Zánět průdušek může být buď chronický anebo akutní.

Co je to chronický zánět průdušek?

Chronický zánět průdušek nejprve vypadá jako běžný kuřácký kašel, ale jde o dlouhodobý problém s dýcháním. Dýchací cesty jsou neustále něčím drážděny, často za to může cigaretový kouř, ale také jej může způsobit práce v prašivém prostředí a podobně.

Autor obrázku: Ryan Boren

Jak se chronický zánět projevuje?

Obvykle se projevuje suchým kašlem a velice dráždivým a to zejména ve dvou částech dne – hned ráno a těsně před spaním. Lidé, kteří trpí chronickým zánětem průdušek, mohou vykašlávat různé hleny se zbarvením do hněda a podobně. Tyto hleny obsahují částečky prachu, které jste vdechli anebo ze zplodin, což právě může být cigaretový kouř či dehet. Takový kašel může trvat i několik měsíců. Může se stát, že se vám po vyléčení kašle ještě vrátí. Čím více se nemocný člověk namáhá, tím se jeho kašel zhoršuje. Kromě toho je člověk unavený a může mít velmi bledou kůži.

Jak se chronický zánět léčí?

Běžná léčba začíná tím, že vysadíte veškeré věci, které váš kašel dráždí. Pokud jste kuřák, měli byste přestat kouřit, pokud pracujete v prašném prostředí, měli byste změnit povolání a podobně. Kromě toho vám lékař může napsat nějaké léky, které roztahují průdušky, abyste měli větší průchod pro přívod kyslíku. V některých případech je dokonce nutné zavést kyslík.

Co se při chronickém zánětu průdušek doporučuje?

Nejlepší pro lidi trpící chronickým zánětem průdušek je pobyt na čerstvém vzduchu. V pokoji, kde daná osoba spí, by se měl vzduch zvlhčovat a často se větrat. Mnohdy se také doporučují také solné jeskyně a podobně.

Jaké hrozí nebezpečí při zánětu průdušek?

Chronický zánět průdušek může trvale poškodit dýchací cesty. Může dojít až k velmi nebezpečným onemocněním, kdy tělo trpí vážným nedostatek kyslíků a může dojít až k smrti.