Nevyléčitelné nemoci

0
1131
Autor obrázku: Super Cozi

Každý z nás jistě ví, co je to cukrovka, rakovina, nebo aids… Ale znáte y tyhle nemoci? Pojďme si stručně říct, co to vůbec je a představit si život s touto nemocí.

Nemoc motýlích křídel

Autor obrázku: Martin Pettitt

Jde o nevyléčitelnou nemoc kůže. Říkáte, proč tak hezké jméno pro tak strhující nemoc? Lidé s touto nemocí totiž mají kůži křehkou jako právě motýlí křídla. Na těle se jim po jakémkoliv tření dělají různé trhlinky, boláky, puchýře, které se musí několik hodiny denně propichovat jehlami. Představte si život, kdy byste nemohli stát déle než 15 minut, jelikož by se vám udělali neskutečně bolavé puchýře na chodidlech. Nemohli byste si v klidu obléknou tričko, jelikož by to pro vás bylo neskutečně bolestivé. Lidé s touto nemocí nosí jen bavlněné nebo saténové oblečení.

Pro děti s touto nemocí je klouzačka jako struhadlo. Nemohou si hrát s jinými dětmi, jelikož je i obyčejné hračky ohrožují na životě. Někteří to mají dokonce i v ústech a v krku, tudíž jsou odkázáni jen na mixovanou stravu. V horších případech umírají lidé s touto nemocí ve velmi mladém věku.

Důvodem nemoci je zkřížení genů. Nosičem je jeden z rodičů, jsou i případy, kdy nebyl nosičem ani jeden. Příroda si hold s námi dělá co chce. V těhotenství se dá nemoc zjistit jen v případě, kdy ji má jeden z rodičů. Pokud ne, je zcela nemožné nemoc zjistit před narozením dítěte. Bohužel neexistují žádné metody, které by nemoc vyléčily, ani léky, které by jí zmírnily. Jedinou nadějí je genová terapie, ale ta je bohužel stále ve fázi výzkumu.

Syndrom předčasného stárnutí

Jde o nemoc většinou dětí, která se projevuje ve dvou letech. Dítě stárne osmkrát rychleji, ale naopak zpomaleně rostou. Jde o genetickou poruchu, kterou trpí 74 dětí po celém světě. Nejdéle se dožívají 20 let, většinou ale umírají do těch 13 let. Dostaví se infarkt nebo zástava srdce.

Děti s touto nemocí jsou extrémně vyhublé, malé, mají vypouklé oči, nemají vlásky, chloupky, obočí, ani řasy. Jejich obličej je vrásčitý a potýkají se s nemocemi jako senioři.

Na tuto nemoc není doposud žádná léčba, vše je ve fázi výzkumu, ať už na zvířatech nebo lidech s touto nemocí. U Hayley Okines léčba pohnula s nemocí, i když ze začátku byla více zesláblá. Dnes váží o dva kilogramy více a vyrostla o devět centimetrů. Život jí to sice nezachrání, ale oddálí smrt.

Cystická fibróza

Způsobuje ji zmutovaný gen. Jde o nevyléčitelnou dědičnou nemoc která napadá trávicí a dýchací soustavu. Narušuje činnost orgánů, výsledkem je nadměrný produkce hlenu. Vyléčit se úplně nedá, ale dá se oddálit smrt. V dnešní době se pacienti s touto nemocí dožívají 32 let. Díky inhalaci, fyzioterapii, antibiotikům nebo enzymech v kapslích se doba úmrtí za posledních deset let oddálila o 8 let. Muži s touto nemocí jsou z 98% neplodní.

Narkolepsie

Jde o dědičné chronické onemocnění. Mozek vydává špatné signály o tom, kdy má tělo usnout a kdy se vzbudit. Lidé s touto nemocí proto usínají kdykoliv během dne, nehledě na situaci, čas, místo. Projevuje se už v dětství, a to hyperaktivitou, která se během puberty mění v potřebu hodně spát. Později se dostavují halucinace, neovladatelné usínání či probouzení, náměsíčnost, skřípaní zubů, děsivými sny či pocity neschopnosti pohybu. Narkolepsie je též nevyléčitelná, jde však regulovat léky, děsivé sny omezit antidepresivy.

Downův syndrom

Autor obrázku: Super Cozi

Je genetické onemocnění. Lidé s tímto onemocněním mají mongoloidní vzhled (šikmý tvar očí, zploštěná hlava, nevýrazné rysy, krátký a široký krk), většinou je jejich duševní vývoj zpomalený, mají poruchu motoriky, sníženou plodnost, vrozené srdeční vady, sníženou imunitu, jsou mentálně retardovaní, mají narušenou funkci štítné žlázy a větší pravděpodobnost vzniku leukémie.

Nedorůstají se více jak 160 cm , postihuje je Alzheimerova nemoc, mohou se objevovat epileptické záchvaty. Přijde mi, že jsme tu zrovna vypsala seznam všech možných nemocí, a to jsem ještě nevyjmenovala vše. Downův syndrom je bohužel též nevyléčitelnou nemocí.