Syndrom neklidných nohou

Toto poměrně časté onemocnění trápí spoustu lidí, kteří nezřídka ani netuší, že nějakou poruchu mají. Moc se o ní totiž nemluví. Jedná se o neurologickou poruchu, která se projevuje nutkáním k pohybování dolních končetin, které je velmi nepříjemné. Někdy se může jednat až o pocity tupé bolesti v nohou.

Autor obrázku: Betsssssy

Největší intenzita neklidných nohou nastává večer a v nočních hodinách. Tělo se zklidňuje, připravuje na spánek, ale nohy jakoby neuměly vypnout. Pacientovi sice pomůže zahýbání končetinami nebo chůze, ale je to jen krátkodobé řešení. Je to obtěžující a důsledkem je nekvalitní spánek.

Zatím není známo, proč k tomuto stavu dochází. Zdá se ale, že je toto onemocnění dědičné. Často pacienti uvádí, že s neklidnými končetinami “bojoval“ už prarodič, rodič a teď oni. Další příčinou může být nedostatek železa, což by vysvětlovalo, že syndromem neklidných nohou trpí některé těhotné ženy. Po porodu však příznaky vymizí. Dalšími, kdo tyto pocity zažívají jsou lidé s cukrovkou, nemocnými ledvinami, pacienti s chronickým onemocněním kloubů…

Léčba

Pokud jsou příznaky v začátku, nebo jsou pociťovány v těhotenství, doporučuje se prokrvit nohy studenou sprchou, promasírovat lýtka, protřepat je. Důležitý je pohyb, procházky, jízda na kole, co nejrůznější zapojení dolních končetin.

Nepomáhá-li to, vyhledejte specialistu, který vám předepíše účinné léky.  Nejdříve však bude zjišťovat jiné možné příčiny, jiné onemocnění, které by mohly potíže způsobovat, jako například zánět nervů, nebo jejich narušení. Lékař může provést vyšetření svalové aktivity a rychlost vedení vzruchu v nervech.

Většinou se při léčbě používají léky jako při Parkinsonově chorobě. Ty obsahují účinnou látku levodopa, bromokriptin či pergolid.