Autor obrázku: Rob Boudon

Znáte ty nástěnné plakáty, které visí v čekárnách u zubařů s nápisy „máte zarudlé dásně“ a podobně? Věnovali jste jim někdy čas a přečetli jste si je? Že ne? Ale možná byste měli, protože jde dost možné, že tento problém může trápit i vás.

Co je to zánět dásní?

Zánět dásní je infekční onemocnění, kdy se na zubech a dásních tvoří zubní plak. To znamená, že jde o nemoc, která je způsobena dlouhodobých působením bakterií zubního plaku.
Jak se tato nemoc projevuje?

Toto onemocnění se projevuje oteklými, zarudlými dásněmi. Dásně jsou křehké a velmi bolestivé, a proto lze dáseň jednoduše poškodit a ta následně krvácí.

Jaké jsou příčiny zánětu dásní?

V dnešní době zánětem dásní trpí mnoho z obyvatel, protože je velmi snadné toto onemocnění dostat. Mnohdy stačí, když budou lidé podceňovat péči a zejména hygienu chrupu. Také má na to vliv váš životní styl, protože častěji trpí tímto onemocněním kuřáci, kteří své zuby ničí kouřem. Ale samozřejmě, to mohou ovlivnit i další faktory, jako jsou různé jiné nemoci, například cukrovka. Mnohdy může za poškození zubů i dásní, když člověk často zvrací, protože se zvratky jdou z těla ven i kyseliny, které jsou v žaludku a tak může dojít k poleptání zubů i dásní a podobně.

Jak lze zánět dásní vyléčit?

Nejprve je důležité, abyste navštívili svého zubného lékaře, protože ten vám nejlépe poradí, jak byste se měli zánětu dásní zbavit. Hlavní je, aby byl chrup pořádně vyčištěn, což udělá právě zubař a také vám poskytne rady, jak si chrup udržovat čistý i doma a co dělat pro to, abyste si správně vyčistili zuby, abyste se dostali i do míst, kde je špatná přístupnost a podobně. Také vám může doporučit pastu či zubní nit, které při zánětech mají lepší účinky. Kromě toho, by vám měl zubař nabídnout dva krát ročně speciální čištění zubů, abyste se zánětu co nejdříve a co nejefektivněji zbavili. A proti otokům vám může napsat nějaké léky. Někteří lékaři tvrdí, že na otoky je dobrá vlažná osolená voda, kterou byste měli pusu proplachovat. A určitě i výplachy z bylinných čajů mohou pomoci na slehnutí nateklých dásní.

Jak lze zánětu dásní předejít?

Samozřejmě, že základem, jak se vyhnout zánětu dásní je správná hygiena. Lékaři radí, abychom si zuby čistili po každém jídle, protože v takovém případě je minimální šance, že bychom mohli mít nějaké problémy s chrupem. Kromě zubního kartáčku je také dobré používat ústní vodu (když si nemůžeme vždy vyčistit zuby hned, tak aspoň propláchnout ústní vodou) a zubní nit, mezizubní kartáčky a kvalitní pasty.