Zbavte se šedého základu šetrným způsobem s pomocí laserového zákroku

0
197

S tím, jak stárneme, projevují se stopy času i na našem zraku. I když je pravá příčina vzniku šedého zákalu neznámá, je podloženo, že souvisí s nezastavitelným procesem stárnutí oka.

Jak se šedý zákal projevuje

Jestliže u sebe pozorujete tyto příznaky, je velmi pravděpodobné, že trpíte šedým zákalem:

• rozostřené vidění
• silnější světlo a oslnění vnímáte citlivěji a více, než dřív
• vidíte zamlženě, dvojitě, v jiných barvách
• obraz je zkreslený
• zhoršuje se vám krátkozrakost

V každém případě byste měli navštívit odborného očního lékaře a nechat se vyšetřit.

Léčba šedého zákalu

Bohužel se katarakta, jak se odborně šedému zákalu říká, nedá zastavit léčbou léky ani nošením brýlí. K jeho odstranění je nutné provést operaci. Pomocí ultrazvuku nebo laseru je během zákroku postižená oční čočka odstraněna z oka a dochází k jejímu nahrazení umělou nitrooční čočkou. Získáte tak trvalou náhradu původní čočky a v oku umělá čočka zůstane po zbytek života.

Umělou čočku není potřeba měnit, ani nevyžaduje speciální údržbu. Velkou předností je, že odpovídá dioptrické mohutnosti odstraněné čočky. Díky tomu je možné po konzultaci s očním lékařem zvolit pro pacienta čočku, která odpovídá přesně jeho potřebám. Dá se tak vypořádat s krátkozrakostí, nebo dalekozrakostí.

Aktuálně je možné sáhnout i po multifokální čočce. Ta dokáže korigovat vidění v mnohem lépe, a to do dálky i do blízka. Pacient po operaci nebude brýle vůbec potřebovat.

Jak probíhá operace šedého zákalu pomocí ultrazvukem

  1. Nemocná čočka je rozmělněna ultrazvukem a z oka odstraněna. To vše probíhá bezbolestně.
  2. Namísto ní dochází k implantaci nové umělé žluté čočky. Žlutý filtr na čočce ke snížení rizika poškození sítnice. Díky filtru neproniká modré spektrum světla do oka t tak je oko chráněno před zhoršováním zraku.
  3. Nakonec dojde k rozvinutí čočky v oku a to umožní kvalitní vidění.

Celá operace je rychlá, bezbolestná, šetrná a provádí se jednoduše ambulantně.

Jak probíhá operace šedého zákalu femtosekudnovým laserem – LenSx

Tento způsob operace je naprosto bezpečný a šetrný.

  1. V průběhu pouhých 40 – 50 vteřin laser paprskem rozmělní nemocnou nitrooční čočku.
  2. Vytvoří také operační otvor v pouzdře čočky, řezy v rohovce.
  3. Dokonce zkoriguje pomocí nářezů na rohovce astigmatismus.

To vše probíhá bez pomoci skalpelu. Celá operace je řízena počítači. Je nastavena každému oku a pacientovi na míru. Naplánování operace provádí chirurg s pomocí integrovaného očního tomografu, jenž s naprostou přesností zobrazuje vnitřní oční struktury.

Jejími velkými výhodami jsou:

  • Průběh bez narušení oka
  • Úplná sterilita
  • Přesnost
  • Každému oku přesně na míru
  • K vidění dochází rychleji
  • Vše bez skalpelu
  • Řízení provádí robot

Laserová operace bohužel není hrazena zdravotními pojišťovnami, ty hradí pouze operaci šedého zákalu metodou fakoemulzifikace ultrazvukem.

Závěrem:

Operace šedého zákalu se v žádném případě nemusíte bát. Před samotným zákrokem dojde k znecitlivění oka a očního okolí. Oko je po celou dobu na svém místě, pouze víčka jsou zalepeny, aby se zabránilo mrkání. Pokud si pacient potřebuje kýchnout, zakašlat, je to možné, stačí jen upozornit lékaře. To stejné platí, budete-li potřebovat pohnout nohami, aby se vám leželo pohodlně.

Uspání pacientů se provádí zcela výjimečně. Většinou u malých dětí, nebo naprosto nespolupracujících klientů. Kdybyste však měli jakékoli obavy, nebo pocity úzkosti před operací, nemějte obavy a sdělte je lékaři. Vše se dá dohodnout a připravit tak, aby byla spokojenost a pohodlí na obou stranách.

Vyberte si kvalitní kliniku, kde vám váš zrak opět vrátí do dobré kondice, často větší, než na jakou jste byli za poslední roky zvyklí. Najednou zjistíte, že zase vidíte lístky stromů, že vidíte, jak vítr povívá s trávou, že dohlédnete dál, zaostříte…

Zkvalitněte si svůj život co nejdříve a prožívejte jej komfortně a bez zbytečných omezení.

Napsáno s využitím těchto zdrojů:
http://www.neovize.cz/operace-sedeho-zakalu/
http://www.duovize.cz/operace-sedeho-zakalu/operace-sedeho-zakalu-femtosekundovym-laserem-lensx/